Váratlan zivatarzóna közelíti a Balatont

Módosította korábbi prognózisát az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), ugyanis váratlanul egy zivatarzóna jelent meg az ország nyugati határán – közölte a szolgálat Facebook oldalán. 

Veszélyjelzésükben azt írják, hogy szombaton elsősorban a keleti országrészben és az Északi-középhegységben kell zivatarokra számítani, majd a déli óráktól a nyugati, északnyugati területeken is kialakulhatnak. A zivatar várhatóan a vasárnapra virradó éjszaka is kitarthat, elsősorban az északnyugati, északi tájakon, kisebb eséllyel az Alföldön is, majd a reggeli órákra fokozatosan megnyugszik a légkör. A legintenzívebb cellákat felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 20-40 mm csapadék), viharos széllökés (60-80 km/h) és jégeső (jellemzően 1-2 cm) is kísérheti.

Vasárnap a délutáni óráktól ismét aktívvá válik a légkör. Az ország bármely pontján kialakulhat, vagy átvonulhat zivatar, mindezekre legnagyobb esély az Északi-középhegység tágabb környezetében mutatkozik, a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel. Itt, illetve az északnyugati területeken heves kísérőjelenségek is társulhatnak a zivatarokhoz: szélvihar (60-90 km/h, néhol ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (2-4 cm) és felhőszakadás (20-40 mm). A késő esti órákra várhatóan fokozatosan megnyugszik a légkör.