Várat magára a balatoni nádaratás (sonline.hu)

Egyelőre esély sincs rá, hogy befagyjon a Balaton vize, így nem lehet rámenni, hogy az elöregedett nádat learathassák az önkormányzatok. Ráadásul az is gondot jelent több település számára, hogy anyagi forrásaik sem teszik lehetővé a strandok környezetében a nádaratást.

Mi kézi erővel végeznénk ezt a munkát, ezért a jég elengedhetetlen. Pedig, ha megújítjuk a nádast, az jót tesz a növénynek és a Balatonnak is. Arról nem is beszélve, hogy egy elvadult nádas remek búvóhely a lakott területen gyakorta garázdálkodó erdei állatok számára

– mondta a sonline.hu-nak Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere.

Hozzátette: a vad az autópálya megépítése óta beszorult a Balaton és az M7-es közé, ezért állandóan visszatérő probléma a part menti önkormányzatoknak a lakott területen felbukkanó vaddisznó, róka, vagy akár őz.

Tudjuk, hogy az állatvédők nem tartják jó dolognak a nádaratást, mert megzavarjuk az ott élő állatokat, de az sem tartható, hogy a lakott területen élnek ők is. Évek óta küzdünk ezzel a gonddal, a Balatoni Szövetség közreműködésével is próbáltuk orvosolni a problémát, de úgy látom, csak beszélünk róla, megoldás nincs. 

– tette hozzá a Balatoni Szövetség elnökeként is tevékeny polgármester.

Persze létezik olyan gép, amelyik vízen is tudna aratni, de azt nem feltétlenül engedheti meg magának egy tóparti önkormányzat.

Kevés volt a bevételünk, ezért nem is terveztük be a költségvetésbe a nádaratást

– mondta Mészáros Miklós balatonboglári polgármester. Ha nagyon hideg lenne – ami még nincs kizárva a tél derekán – kézi erővel le tudnák vágni az elvadult növényzetet – tette hozzá.

Zamárdiban is hasonlóak a gondok, nincs jég, nincs aratás sem, pedig Csákovics Gyula szerint nagy szükség lenne rá. Kifejtette: gyakorlatilag teljesen elszennyeződtek a nádasok, a hordalék is ott rakódik le, sokkal iszaposabbak azok a területek, sok a panasz a nyaralótulajdonosoktól emiatt – fejtette ki.