Vándorló német nemzetiségi fotók Balatoncsicsón (veol.hu)

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár indította el a képek versenyét, amelyet 2008 óta évente megrendeznek. A tavalyi pályázat képeiből vándorkiállítás nyílt Balatoncsicsón a Nivegy-völgyi Német Nemzetiségi Általános Iskolában, ami továbbvándorol majd Tagyonba, Szentjakabfára és Zánkára.

 

A Blickpunkt 2016 – fényképezzük le magunkat pályázat képeiből nyílt meg a vándorkiállítás a Nivegy-völgyi Német Nemzetiségi Általános Iskolában. Tihanyiné Baki Zsuzsanna az iskola nemzetiségi tanítója a megnyitón elmondta, hogy a megmérettetés valamennyi hobbi és profi fotósnak lehetőséget nyújt arra, hogy megmutassa tudását. A szervezők pedig képanyagot gyűjthetnek a magyarországi német archívum számára a német nemzetiség múltjáról, jelenéről, ünnepeiről és mindennapjairól.

Az alkotások három kategóriában készülhetnek: fotó, archív kép és képeslap. Az elmúlt kilenc évben több mint 2800, tavaly pedig 282 képet neveztek a képek versenyére és a selfi instagram kategóriában további 103 alkotás érkezett.

A tanítónő elmondta azt is, hogy a fotókon megjelenő téma a népismeret tantárgy tananyaga. Az iskola, a családok, a népviselet, a szokások mind megjelennek népismeret órán és ezeken a fotókon az említett témák mind visszaköszönnek. A gyerekekkel át tudják beszélni a látottakat és a fotók bizonyítékul szolgálnak arra, hogy úgy van minden, ahogy tanítják. A kiállítás élővé teszi az órákon elhangzottakat.

– Biztatni szeretnélek benneteket, hogy a 2017-es, idei versenyen ti is induljatok el, mutassátok meg a mi helyi örökségünket – szólt a megnyitón résztvevő tanulókhoz Tihanyiné Baki Zsuzsanna.

A vándorkiállítás ezen a héten lesz látható Balatoncsicsón az általános iskolában.