Vándorkiállítás nyílt Mátyás király emlékére Keszthelyen (zaol.hu)

Mátyás apja, a törökverő Hunyadi János, a Szent Korona visszaszerzése, Mátyás, a fogolyból lett király, csapatai a törökök ellen, Csehország királya, a reneszánsz mecénás, Bécs ura – e címeket viselik az egyes tablók, szövegesen és képekkel bemutatva a legendás uralkodót.

A tárlat megnyitóján a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban a hévízi Musica Antiqua együttes reneszánsz muzsikával idézte meg a korhű hangulatot, majd a KDNP megyei szervezete képviseletében dr. Császár Zoltán nyitotta meg a kiállítást.

– Egy olyan komplex uralkodóról beszélhetünk, aki belpolitikai, külpolitikai, gazdasági, hadügyi, nemzetközi politikai, kulturális téren egyaránt tudott sikereket elérni, és ami talán a legfontosabb, hogy a népi emlékezet is pozitív hősként őrizte meg, hiszen népmesei szereplő és közmondásos – szólt a királyról dr. Császár Zoltán, aki részletesen is felidézte Mátyás király életét és szólt jelentőségéről. Szavai után Nagy Bálint alpolgármester mondott köszöntőt, melyben kiemelte, hogy a megyében Keszthely az első helyszíne e vándorkiállításnak – írja a zaol.hu.