“Vandálbiztossá” válik a megrongált Festetics-oszlop Keszthelyen (zaol.hu)

A Zala Megyei Mérnöki Kamara úgy döntött, helyre­állíttatja a Phoenixnek és a Festetics-flottillának emléket állító mementót.  A Mikus Gyula sétányon felállított emlékművet augusztus 27-én rongálta meg egy azóta elfogott 20 éves szombathelyi férfi. A szobor a vandalizmus következtében több darabra törött. 

A Zala Megyei Mérnöki Kamara által állíttatott, mozgó alkotás a Festeticsek s leginkább a Phoenix és a balatoni flottilla emlékét őrzi – írja a zaol.hu.

Az alkotó, Béres János szobrászművész arra emlékeztetett, a felavatás óta eltelt egy esztendőben többször is megrongálták a forgáshatárolókat azért, hogy a kormánykerekeket bepörgethessék. Ezek azért mozgathatók, mert a két dombormű alsó és felső részén más-más látható, így például gróf Festetics György Phoe­nixe, ennek mérnöki rajza, továbbá a főúr portréja és a Festetics-flottilla hajói.
A mai napig nem lehet a Balatonon nagyobb vitorlás, mint a 32 méteres Phoenix, mivel a sekély víz maximum ennyit bír el, fogalmazott Béres János, hozzátéve: annak idején ezzel szállították a sót Kenesétől Keszthelyig. Amikor eldördült az ágyú, a helyiek csónakokon beeveztek, és Festetics György jóvoltából sokkal olcsóbban vásárolhattak sót, mint máshol. Akkoriban pedig, hűtőszekrény nem lévén, ez létfontosságú élelmiszer volt, hisz ezzel tartósították a húst.

A kisebb rongálásokat mindig javítgatások követték, de nehéz volt lépést tartani az elkövetőkkel, a felelőtlen emberekkel – mondta  a szobrászművész.

Úgy tudnám ezt a helyzetet jellemezni: eddig csak megverték az alkotásomat, most viszont rokkantra püfölték. Mintha egy fejszét vágtak volna a hátamba, magam is a porba hullottam.

-fogalmazott.  Béres János azt is elárulta, a Zala Megyei Mérnöki Kamara új vezetősége rendkívüli elnökségi ülésén vizsgálta meg a kialakult helyzetet s az előzményeket a tervezéstől a 2019-es felállításig, majd az azóta eltelt egy esztendő történéseit, és úgy döntött a testület: finanszírozza a helyreállítást, méghozzá úgy, hogy mérnöki megoldásokkal vandálbiztossá teszik az emlékoszlopot. A felújítás akár fél évig is eltarthat.