Van élet a tó partjától távolabb is (Magyar Nemzet)

Az elmúlt időszak drágulása ellenére még a Balatonnál is lehet tízmillió forintnál kevesebbért nyaralót vásárolni. A tótól kissé távolabbi településeken sok esetben jóval olcsóbban lehet házhoz jutni. 

A Balaton ingatlanpiacának is lökést adott az évek óta tartó élénkülés és a tó környéki turizmus felpörgése. Összességében száz olyan település van a Balaton vonzáskörzetében, ahol tízmillió forintnál kevesebbért ingatlant lehet vásárolni. Elérhető olcsó ­nyaraló például Balatonlellén is, igaz, a kedvelt üdülőhely lakóingatlanainak ­amúgy 432 ezer forintos átlagos négyzetméterára külső pesti kerületekével vetekszik – írja a Magyar Nemzet.

A lap idézi az ingatlan.com elemzését, mely szerint 38 olyan település található a tó környékén, ahol a lakóingatlanok, illetve a nyaralók átlagos ára nem éri el a tízmillió forintot. A hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője elmondta: a keresletnek megfelelően természetesen a tóhoz közelebbi településeken jóval magasabbak az árak, míg a távolabbi községekben egyre alacsonyabb az árszint. Balogh László hozzátette: a legalacsonyabb árakkal a Balatonberénytől tíz kilométerre található Hollád rendelkezik, ahol átlagosan mindössze 3,3 millió forintért lehet ingatlanhoz jutni. Szegerdő, Pusztaszemes, Lesencefalu, Somogytúr, Visz, Raposka, Küngös és Vállus a Balatontól szintén alig tíz kilométerre fekszik, átlagáruk 6,6 és 9,8 millió forint között alakul. Ha valaki nem csak nyaralóvásárlási céllal tájékozódik, annak érdemes tudnia, hogy az említett településeken – Somogytúr kivételével – elérhető a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok). A szakértő úgy véli:  főként ezeken a kisebb, a támogatásnak megfelelő helyeken élénkülhet valamelyest a kereslet a következő időszakban.