“Van, aki szerint a tömegturizmus jó, és mindent beépít. Mi nem ebben hiszünk” (welovebalaton.hu)

Az értelmes beruházásokért és a tájromboló építkezések ellen is folytatja harcát Balassa Balázs, Szigliget polgármestere és a Balatoni Szövetség elnöke. Nagy a befektetői nyomás, próbálják kemény érvekkel meggyőzni őt egy-egy méretes szállodáról, de a falu képviselő-testületével egyetemben nem enged a szellős és zöld falu elvéből. Nagy távlati céljai vannak, szeretne kerékpárutat és e-buszt is, de a welovebalaton.hu interjújából az is kiderül, mik a kedvenc szigligeti éttermei.

Akit csak a lényeg érdekel, röviden ezek az interjú legfontosabb megállapításai:

  • Évente két-három megkeresést kap a szigligeti önkormányzat olyan befektetőtől, aki nagyberuházást hozna ide. A nagy befogadóképességű szálláshely minden évben téma.
  • Egyik legfontosabb polgármesteri feladatának a település arculatának megőrzését tartja, volt, hogy a szigorú szabályokat megkerülő építkezést az utolsó pillanatban sikerült a hatóságok egyetértésével leállítani.
  • Amint elindul egy építkezés, már szinte mindegy, hiszen a hatóság hiába rendeli el a visszabontást, ezt a gyakorlatban nem tudja betartatni az önkormányzat.
  • Van olyan befektetői kör, akit nem érdekel a természetkárosítás, mert beleszámolja a több tízmilliós büntetést is a költségvetésébe.
  • Szigliget nem szeretne olyan településsé válni, ahol csak nyaralókat találni, a tendencia pedig jó: egyre több fiatal költözik ide, ezt alátámasztja, hogy egyre több a gyerek az óvodában, iskolában.
  • Vállalkozó felfogású a szigligeti önkormányzat: olyan beruházásokat hajtanak végre, amik hosszú távon megtérülnek. Ezért nincs kacsalábon forgó főterük, ingatlanokat viszont vásárolnak, amiket felújítanak, majd nyaralóként kiadnak.
  • Nyáron úgy oldaná meg Szigliget közlekedését, hogy a településre látogatók a Szigliget tábláig jöhetnének autóval, majd innen elektromos buszokkal lehetne tovább közlekedni. A helyieknek továbbra is lenne behajtási engedélyük.
  • A Balaton jelenlegi vízminősége jó, de a globális felmelegedés hatásait a tó sem ússza meg. A magasan tartott vízszintet fontos lenne tartani a turizmus érdekében.

 

We Love Balaton: A falu honlapján lévő köszöntőben azt írja, hogy “itt még nem érződik a zaklatott világunk dübörgése”. Miért “még nem”?

Balassa Balázs: Ha körbemegyünk a Balatonon, illetve hallunk a fejlesztésekről, sok településen tapasztalni, hogy az értékeket felülírva nagyon komoly befektetői igényeket próbálnak kielégíteni, amiről úgy gondolom, hogy kicsit sok annak a településnek és térségnek is. Az ember nem tudhatja, hogy a következő testületek milyen fejlesztéseket engednek majd meg Szigligeten, ezért csak arról az időszakról tud állást foglalni, amiben bele tud szólni ezekbe. A falu beépített területe nem növekedhet, a község szellőssége pont így van összhangban, sok kis dombunk, hegyünk van, az ófalu varázsáról és a sok zöldfelületről nem is beszélve. Itt nem megy keresztül a vasút és a főút, a szűk utcákban még napközben is lehet sétálni. Amikor Szigligeten van tízezer ember, akkor ők a strand és a vár környékére orientálódnak. Ezen kívül az egész település élhető, ezt szeretném megtartani. Szigliget attól lesz eladható, ha meg tudjuk ezt az egyediséget őrizni. Ezzel elértük, hogy az egyik legmagasabb ingatlanárakkal rendelkezik a település.

A teljes interjú itt olvasható.