Változtak a horgászatra vonatkozó veszélyhelyzeti szabályok

A MOHOSZ javaslatára a Nemzeti Népegészségügyi Központ módosította a csónakos horgászatra vonatkozó álláspontját. Az enyhítésnek köszönhetően legfeljebb három családtag vagy két ismerős tartózkodhat egy csónakban a veszélyhelyzet idején – olvasható a  szövetség eljárásrendi tájékoztatójában.

 

Az Operatív Törzs Ügyeleti Központ átirata és a Nemzeti Népegészségügyi Központ december 1-től hatályos eljárásrendje alapján a közös háztartásban (egy családban) élő horgászok maszk nélkül, a nem közös háztartásban élő horgászok a MOHOSZ által előírt 3 méteres védőtávolság betartásával szintén maszk nélkül, a nem közös háztartásban élő horgászok az előírt 1,5 méteres védőtávolság betartásával maszkban horgászhatnak.

Nem változtak az éjszakai horgászatra vonatkozó rendelkezések.  Este 8 óra és reggel 5 óra között a horgászat általánosan nem engedélyezett, abban az esetben is, ha alakinek saját, vízparti területén hódolna szenvedélyének.

A MOHOSZ ajánlása alapján a horgászvizek üzemeltetőinek javasolt az este 7 órai zárás, a horgászoknak pedig a horgászat kellő időben történő befejezése annak érdekében, hogy a kijárási tilalom kezdetéig biztonsággal hazaérhessenek.
A MOHOSZ felhívja a horgászok figyelmét, hogy a halőrök  az aktuális védelmi, járványügyi jogszabályi rendelkezések megszegőit a rendőrhatóság felé feljelenteni kötelesek.