Változó a forgalom a Nyugat-Balatonon (zaol.hu)

Az éttermek csak elvitelre vagy házhoz szállítással szolgálhatnak ki ételt, a szálláshelyek csak üzleti utazókat fogadhatnak. A koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében jelentősen lecsökkent a vendéglátó és a turisztikai ágazatban működő szolgáltatók forgalma, ám vannak, akiknek most is sok a munkája.

 

Közismert, hogy a Balaton télen csendesebb arcát mutatja, mint nyáron, hiszen sok szálláshely és vendéglátóhely csak szezonális jelleggel működik. Az ebben az időszakban hagyományosan működő vállalkozások legtöbbje most, a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések mellett is próbál talpon maradni, de az ilyenkor is nyitva tartó szolgáltatókat szinte csak a helyiek keresik fel. A hotelek, panziók vendégforgalma nagyon elenyésző, hiszen csak üzleti céllal utazókat fogadhatnak, a cukrászdák, éttermek esetében pedig változó a helyzet.

Kulics Gábortól, a keszthelyi Tourinform Iroda irodavezetőjétől a zaol.hu megtudta, hogy a városban a szálláshelyek iránt elenyésző az érdeklődés, nem igazán igénylik üzleti céllal utazók a szállást.

Az egyik keszthelyi étterem, az Íz-labor házhoz szállítással és elvitelre is kínálja az ebédet vendégeinek. Az utóbbi lehetőséget veszik igénybe többen.

“Azt tapasztaltuk, hogy telített a piac. Környékünkön az éttermek nagy számban biztosítják az elvitelt és a házhoz szállítást, így az a minimális rendelés, amire igény van, elosztódik. A normál forgalmunk 30, jobb esetben 40 százalékát tudjuk elérni”

– mondta el tapasztalatait Katona Ben­degúz ügyvezető igazgató.

Mivel a vendéglátóhely egy bevásárlóközpont területén működik, így hétvégén tapasztalnak nagyobb forgalmat, amikor a karácsonyi ajándékvásárlás után az emberek tőlük viszik haza az ebédet.

A szomszédos településen, Gyenesdiáson azok az éttermek, melyek egész évben üzemelnek, most is várják a vendégeket – a korlátozó intézkedéseknek megfelelően házhoz szállítással vagy elviteles megoldással. Ezt a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület irodavezetője, Kovács Judit árulta el, aki azt is elmondta, hogy a szálláshelyek többsége most zárva tart. Ez egyébként legtöbbjük esetében örömteli is, hiszen több vállalkozás nyert támogatást szálláshelye korszerűsítésére a Kisfaludy-pályázaton, így most a legtöbb helyet felújítják.

A Gyenesdiáson ­működő Hotel Katalin egész évben nyitva tartó szálláshely. Míg hagyományosan ilyenkor télen átlagosan 60-75 százalékos szokott lenni a telítettség, most nincsenek vendégek.

A jár­ványügyi korlátozások miatt a szálláshelyek csak üzleti célú utazókat fogadhatnak, ilyen megkeresés nemigen érkezett a szálláshelyre. A karácsonyi és a két ünnep közötti, korábban lefoglalt pihenésüket néhányan lemondták, de többen még kivárnak, így az év végére vannak foglalások.

Arra lehet számítani, hogy lesznek last minute foglalások, amint lehet utazni, illetve a nyári időszak iránt már megindult az érdeklődés. Ilyenkor már szokták foglalni nyárra a szálláshelyeket

–mondta el Galló Zsolt igazgatóhelyettes.  A hotel munkatársait továbbra is foglalkoztatják, most karbantartásokat és nagytakarításokat végeznek.

Nem messze ettől a szálláshelytől működik egy cukrászda, mely elvitelre kínálja finomságait. Házhoz szállítást most nem terveznek, de heti egy alkalommal, egy fővárosi átadóponton átvehetik édességeiket azok a budapestiek, akik egy kis balatoni, gyenesdiási finomságra vágynak.

Úgy látom, hogy amíg az emberek eljönnek, jól működik az elvitel, nem indítjuk el a házhoz szállítást. Felmérni, hogy milyen körben lenne rá igény és megszervezni újabb feladat lenne, ennek most nem látom szükségét

– mondta Kövérné Kalmár Mónika, a Mónisüti cukrászda tulajdonosa. A forgalommal tehát elégedett, mint elmondta, több vendéglátóhely, cukrászda teljesen bezárt, azaz elvitelre sem biztosít ételt vagy desszertet, ezért számos olyan vendég is rendel tőlük, aki korábban máshol vásárolt.

Nekünk nincs okunk panaszra, mert egyrészt nyitva tudunk maradni, tudunk működni, meg tudtuk tartani az összes dolgozónkat és tudunk fizetést adni a munkatársainknak, erre támogatást is kaptunk. Nekem az volt a célom, hogy mindenkit tovább tudjunk foglalkoztatni, még ha nyereséget nem is termelünk. De ennél jobbnak tűnik a helyzet számunkra – részletezte a cukrászda tulajdonosa.