Változik a kéktúra útvonala Gyenesdiás és Vállus között

Módosul az Országos Kéktúra 04-es szakaszának egy körülbelül 5 km-es szakasza. A jelenlegi útvonal Gyenesdiás felett egy aktív üzemeltetésű sörétes lőtér mellett halad el, ezt váltja fel a jövőben egy szebb és biztonságosabb szakasz.

Bár ez nem jelentett közvetlen veszélyt a kirándulókra és a kéktúrázókra, mégis ijesztő és zavaró volt a fegyver-ropogás, no és a tiltó, figyelmeztető táblák vonalán vezető turistaútvonal (kék sáv, piros sáv).

Noha a lőtér üzemeltetői minden szükséges és törvényileg előírt óvintézkedést megtettek, betartottak, a Magyar Természetjáró Szövetség úgy döntött, hogy a problémát a nyomvonal szebb és biztonságosabb útvonalra történő áthelyezésével orvosolja. Ennek köszönhetően, egy példás összefogás mentén, a változtatás a Bakonyerdő Zrt.-vel, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkkal és Gyenesdiás Önkormányzatával együttműködve valósul meg.

A módosítás bő 5 kilométer hosszan érinti az OKT útvonalát.  Az utóbbi idők kedvezőtlen időjárási viszonyai azonban a terepi munkálatokat (jelzések leszürkézése, megszüntetése, új nyomvonal jelzéseinek felfestése) megnehezítették, lelassították. Amíg a jelzések áthelyezése nem zárul le,a szövetség arra kér minden kéktúrázót, hogy különös gondossággal tervezze meg túráját az érintett szakaszon.  A navigációt segítő új nyomvonal már megtalálható és letölthető a kektura.hu-ról!