Változatos piacra készülhetnek a balatoni befektetők (Világgazdaság)

Változó piaci körülmények, stagnálás és árkorrekció jellemzi a balatoni ingatlanpiacot. Bár a balatoni nyaralók iránt mindig nagy az érdeklődés, főként a jelentősebb városok és azok szűkebb vonzáskörzetei keresettek. Balatonfüred, Siófok, Keszthely a legnépszerűbb települések, és jellemzően az árak is ebben a sorrendben csökkennek. 

A balatoni ingatlanárakat 2019-ben is az erőteljes emelkedés jellemezte, év végén azért behúzta a kéziféket a piac – írja a Világgazdaság.  Nem is olyan meglepő ez, a megszokott téli kereslet- visszaesés is okozza, no, meg az országos tendencia. Azonban Máhl József, a Balaton Ingatlanpont Kft. ügyvezető-tulajdonosa szerint tavasszal egyértelmű emelkedés várható mind a kereslet, mind az árak vonatkozásában.

A romantikus, eldugott vidékek kedvelői számára jó hír, hogy a Balaton környékén vannak kevésbé keresett, mégis hangulatos és kedves települések, ahol az árak is kedvezőbbek. Ilyen például Szentkirályszabadja, Felsőörs, Alsóörs, Lovas, Balatonszabadi, Ádánd, Hévíz, Alsópáhok, Cserszegtomaj, Gyenesdiás.

Egy nyaraló értékesítési ideje nem elsősorban az erre szánt időtartam hosszától függ, hanem az adottságoktól, az elhelyezkedéstől és természetesen az ártól. A téli hónapok kevésbé alkalmasak a gyors értékesítésre, de a tavasz közeledtével, az első napsugarakkal nemcsak a fecskék, hanem a keresgélő vevők is megérkeznek.

A tavalyi évhez hasonlóan 2020-ban is magas értékesítési darabszámot várunk, az árak várhatóan nem fognak csökkenni, de az ingatlanok tulajdonságai és adottságai közötti különbségek jobban előtérbe kerülnek. Például a roppant közkedvelt Balatonfüred látványosan elhúzott az átlagtól a több, új építésű ingatlan miatt: a Duna House friss statisztikája szerint mintegy 50 százalékkal emelkedtek a füredi árak 2019-ben 2018-hoz képest, Siófokon „csupán” 16 százalékos drágulás volt tapasztalható – mondta Máhl József az ingatlanbazar.hu-nak.

Az északi parton a füredi kistérség a legdrágább, ezt követi az almádi, majd holtversenyben a keszthelyi és a tapolcai kistérség.
A 2018-ról 2019-re történő drágulás mértéke is ebben a sorrendben a legnagyobb: Füred 68 százalékkal vezeti a sort, az ottani négyzetméterár 587 735 forint volt 2019-ben. Almádiban 2019-ben átlagár 376 793 forint volt,  Keszthelyen és Tapolcán 353 412 forinttal számoltak a piac résztvevői.

A déli parton természetesen a siófoki kistérségben a legborsosabbak az árak 390 365 forintos átlaggal, ezt követi Balatonföldvár (352 369 Ft), Fonyód (248 873 Ft) és Marcali (157 514 Ft) kistérsége.

A kereslet elsősorban a jobb állapotú balatoni ingatlanok iránt növekszik.