Változások lépnek életbe a balatoni távolsági busz menetrendben – van ahol kötelező az elővételi jegy

A Volánbusz Zrt. közzétette az ősz beköszöntével érvénybe lépő menetrend-változásokat. A társaság az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése nyomán már 2020. augusztus 27-től elfogadja helyközi járatain a szeptemberi dolgozó- és tanulóbérleteket. Augusztus 20-tól egyes országos autóbuszjáratokon kötelező az elővételi jegyvásárlás és a kiegészítő jegy váltása. Egyes viszonylatokon vasúti bérlettel továbbra is igénybe vehetők a Volánbusz járatai. 

(Fotó: Volánbusz Zrt.)

A Volánbusz egyes országos járatai néhány nagy forgalmú autóbusz-pályaudvaron, illetve egyes megállóhelyeken – az ülőhelybiztosítás, a megnövekedett utazási igények kezelése és a beszállítási folyamat gyorsítása érdekében – csak elővételben megváltott jeggyel vehetők igénybe – írja a társaság. Az érintett járatok listája augusztus 20-tól a Budapest Népliget autóbusz-pályaudvarról Balatonfüredre, Sümegre, Zalaszentgrótra és Pápára közlekedő járatokkal bővült. A bérlettel rendelkező utasok, valamint a 6 éven aluli és 65 éven felüli, ingyenes utazásra jogosult utasok is csak elővételben váltott, ingyenes, helyfoglalást tartalmazó menetjeggyel szállhatnak fel az érintett járatokra. Az elővételi jegyek a pénztárakban és az interneten válthatók meg.

Egyes országos járatokra a menetdíj megfizetésén felül kiegészítő jegy váltása is szükséges a Budapest–Székesfehérvár–Várpalota–Veszprém–Tapolca, a Budapest–Veszprém–Farkasgyepű–Pápa, illetve a  Budapest–Balatonalmádi–Veszprém–Ajka–Sümeg útvonalon közlekedő járatokra is. Az övezetenként meghatározott kiegészítő díjra a Közlekedési Mobiljegy és társalkalmazásaiban biztosított 5%-os kedvezményen felül más utazási kedvezmény nem érvényesíthető, a bérlettel rendelkező utasok azonban kiegészítő jegy váltása nélkül utazhatnak.

 

A balatoni településeket érintő járatok új rendjét az alábbiakban közöljük:

Augusztus 30-tól érvényes változások:

  • Lenti – Zalaegerszeg – Hévíz – Tihany – Balatonfüred – Veszprém

A tanév tartama alatt a hetek első munkanapját megelőző nap 16:20-kor Lentiből Veszprémbe közlekedő autóbusz 5 perccel korábban, 16:15-kor indul és érinti Zalaegerszeg, Vasútállomás megállóhelyet.

  • Szombathely – Keszthely – Kaposvár – Pécs

A tanév tartama alatt a hetek első munkanapját megelőző napon 18:40-kor Szombathelyről Keszthelyre, valamint 21:00-kor Keszthelyről

  • Veszprém – Siófok – Dombóvár – Pécs

A hetek utolsó tanítási napján, valamint a hetek első tanítási napját megelőző napokon, 11:00-kor Pécsről Veszprémbe, valamint 15:20-kor Veszprémből Pécsre közlekedő autóbuszok, a továbbiakban csak a hetek utolsó tanítási napján indulnak. A tanév tartama alatt a hetek utolsó előtti és utolsó munkanapján, valamint a hetek első munkanapját megelőző napon 11:20-kor Veszprémből Pécsre, valamint vissza irányban 16:20-kor közlekedő járatok megszűnnek. Pécsről Veszprémbe 16:20-kor továbbra is minden nap biztosított az eljutás.

Szeptember 1-től érvényes változások:

  • Zalaegerszeg – Nagykapornak – Hévíz – Keszthely

A hetek utolsó tanítási napján 12:25-kor Keszthelyről Zalaegerszegre közlekedő autóbusz 25 perccel korábban, 12:00-kor indul.

Május 4-étől – a járványügyi helyzetre való tekintettel – a Volánbusz összes járatán kötelező a maszk viselése, vagy a száj és az orr egyéb módon (pl. sállal, kendővel) történő eltakarása.