Valós időben monitoroznák a balatoni turizmust (sonline.hu)

Januártól már kötelező a szálláshely szolgáltatóknak adatot szolgáltatni a vendégforgalmukról – ez az egyike a turizmusban bekövetkezett változásoknak. Sokat várnak ettől a szakma szereplői, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökség célja ezzel az volt, hogy pontosan nyomon lehessen követni a vendégforgalmat és ehhez igazítani az ajánlatokat. 

Ez egy óriási előny lesz a turizmus stratégiáját meghatározó szervezetek és személyek számára – mondta el a sonline.hu-nak Fekete Tamás, a Balatoni Turizmusszövetség alelnöke. Hozzátette: valós időben tudnak turisztikai folyamatokat monitorozni és trendeket lehet kimutatni, telítettségeket, ingadozásokat, átlagos tartózkodási időt. Ez egy óriási előny lesz, és a helyi turisztikai szervezetek is használhatják, mert a jegyzőn keresztül kaphatnak tájékoztatást a nem személyhez kötött adatokról – fejtette ki. Fekete Tamás szerint a turisztikai kínálatot aktuálisan ahhoz lehet igazítani, hogy mennyi, milyen nemű, nemzetiségű turista van adott településen. Sőt az én elképzelésem az lenne, hogy ha például a jövőben látjuk a 8 és 14 évesekből sokan vannak a településen, lehet nekik szervezni akár kis költségvetésű programot. Ezzel egy sokkal költséghatékonyabb, célravezető marketinget lehet létrehozni – tette hozzá az alelnök.

Az ágazati szereplők szerint ugyan több a munka így, de remélhetőleg valóban meghozza gyümölcsét.  A szálláshelyre vonatkozó általános forgalmi adó (ÁFA) 18-ról 5 százalékra csökkent, s ezzel együtt új adónemként megjelent a 4 százalékos turisztikai hozzájárulás. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Sszövetség alelnöke szerint a megnövekedett költségekre, így a személyzetnek szállás és étkezés biztosítására fordíthatják a plusz pénzt annak érdekében, hogy megfelelő létszámú és minőségű személyzetet fenn tudjanak tartani.