Valóra váló kisvasút-álom: újraélesztik a Balatonfenyves-Csisztafürdő vonalat

– Az egész térség számára siker, hogy 650 millió forint TOP-os támogatást nyert Balatonfenyves a helyi kisvasút több mint tíz évvel ezelőtt „felfüggesztett”, Csisztafürdői ágának, valamint a végállomás vendéglátó egységének felújítására – nyilatkozta Lombár Gábor a település polgármestere a hirbalaton.hu-nak.

 

Fenyvesi kisvasút nap 2018 őszén (Fotó: hirbalaton.hu)

A polgármester beszámolója szerint a balatonfenyvesi kisvasút fennmaradásáért és fejlesztéséért régóta küzdő térség 2016-ban nyújtott be pályázatot támogatásért, Balatonfenyves gesztorságával. A térség régi vágya, hogy a Balaton-partról ismét el lehessen jutni a Nagybereken átvágó vasúton mindössze 5-6 kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe, ami közutakon csak nagy kerülővel érhető el.

– Most, hogy sikerült a célra támogatást nyerni, minél előbb szeretnénk elkezdeni a munkát, amihez korábbi kormánydöntés alapján már készültek tervek az elmúlt években, így legcélszerűbb ezek frissítése – mondta Lombár Gábor. Hozzátette, a pályázat benyújtása előtt történt utoljára állapotfelmérés, így azzal kell majd kezdeni. Mivel a kisvasút üzemszünet alatt lévő, a Nagyberekben haladó szakaszának felújítása nem zavarja a turizmust, a munkálatok nyáron is folyhatnak majd.

A polgármester elmondása szerint egy korábbi kormányzati döntés szerint megkezdődött a tervezése a jövőre 70 éves fennállását ünneplő balatonfenyvesi kisvasút Somogyszentpálra tartó főág-felújításának is.

A balatonfenyvesi Magyarország azon ritka kisvasútja, amely közszolgáltatásként egész évben szállít utasokat a Balaton-part és Somogyszentpál között, és emellett a Dél-Balaton egyik kedvelt turisztikai attrakciója. A vonatok az üzemben maradt 14 km hosszú távot 40 perc alatt teszik meg.

Fenyvesi kisvasút nap 2018 őszén

A kisvasút fenyvesi végállomásának falát díszítő kép a régi időket idézi (fotók: hirbalaton.hu)