Választást halaszt a veszélyhelyzet Somogyban (sonline.hu)

Négy somogyi településen csúszik az időközi választás, mert veszélyhelyzet idején nem lehet voksolást tartani – írja a sonline.hu.

Tavaly szeptemberben számolt be róla a lap, hogy Balatonberényben feloszlatta magát a képviselő-testület. S akkor már arról is beszéltek a képviselők, hogy újra kívánnak indulni az időközi választáson, csakhogy azt még mindig nem lehetett megtartani.

Ennek oka, hogy a koronavírus-világjárványról szóló I. törvény módosítása értelmében a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, illetve a már kitűzött választások elmaradtak. Márpedig ez az állapot várhatóan – és a valasztas.hu-n megjelent legutóbbi hosszabbítás után – január 1-jéig biztosan fennmarad. A ki nem tűzött, és az elmaradt időközi választást a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül ki kell tűzni.

Emiatt nem választottak még új vezetőket Őrtilos élére sem, ahol egy parázs hangulatú közmeghallgatást követően oszlatta fel magát a testület. Az öt képviselő közül ugyanis hárman nem voltak megelégedve a polgármester munkájával. Mindezek ellenére, azóta sem változott a falu vezetésében a felállás.

– A kormány döntése miatt ugyanúgy dolgozik tovább a testület – mondta a lap kérdésére Kelei Zita, őrtilosi polgármester. – Ugyanúgy együtt dolgozunk és hozzuk a döntéseket, egyhangúan, akárcsak a feloszlatás előtti időkben.

A polgármester arra számít, hogy áprilisig még pozíciójában marad, de a konfliktusmentes ülések ellenére is szeretne már túl lenni az időközi választáson. – Szeretném folytatni a megkezdett munkát, hiszen vannak elkezdett és futó pályázataink, ezért mindenképpen indulni fogok, ha meglesz az időpont – tette hozzá.

Segesden Takácsné Illés Nikolett látja el a polgármesteri teendőket. Az alpolgármester azután vette át a település vezetőjét, hogy februárban elhunyt Péntek László, aki tizenegy esztendőn át vezette a Rinya mellett fekvő települést.

Göllében is nagyjából egy éve a feloszlott testület mellett dolgozik Novák Márk polgármester. – Voltak képviselők, akik nem voltak velem megelégedve, ezért döntöttek így – mondta a településvezető. A szavazásokon hosszas kérlelés után részt vesznek a képviselők, a pályázati terveket pedig támogatják, számolt be Novák Márk a jelenlegi állapotról. Elmondta, ha meglesz az új időpont, biztosan ismét indulni fog a polgármesteri székért, de abban bízik, addig még lesz ideje befejezni az elkezdett pályázati projekteket.