Vágta a grófok nyomdokain

Múlt hétvégén, az államalapítás ünnepén a magyar lovas hagyományok mellett a lovas sportoké volt a főszerep Keszthelyen és Gyenesdiáson egyaránt. A Festetics-kastély parkjában tartották a Festetics Vágta szombati kísérőprogramjait, a Festetics grófok egykori gyakorlópályáján, a gyenesdiási Faludi síkon pedig a vágta futamait rendezték meg.

(fotó: balatontipp.hu, Győrffy Árpád)

 

A bátrabbak lóra ülhettek vagy hintózhattak, de a félénkebbek sem maradtak le semmiről, hiszen a lovas hagyományőrzéssel, sportokkal ismerkedhettek meg, illetve agrárbemutató és játszóház is várta a látogatókat a gyenesdiási önkormányzat birtokában lévő pályán.

A Festetics Vágta célja a sokszínű magyar lovaskultúra szemléltetése, ennek megfelelően mutatták be a Gyenesdiási Lovas Sport Egyesület ifjú lovasai tudásukat a közönségének. A korhű környezetben lipicai lovakkal hajtott fogatok mellett népszerű volt a lovaskultúrához szervesen kapcsolódó agárfuttatás, amely az Országos Agarász Egyesület jóvoltából valósult meg. A hagyományőrző egyesület ebtenyészettel és vadászati hagyományőrzéssel egyaránt foglalkozik.

A lovas kultúrához kapcsolódó zenékkel, az arisztokrácia lovas szokásaival, kocsitolással, solymászattal, de akár bronzkori harckocsikkal is lehetett ismerkedni. Elődeink étkeit nemcsak láttatták, hanem kóstoltatták is a Festetics Vágta szombati programján.

Vasárnap a versenyzőké és lovaiké volt a főszerep, ahol a balatoniak számára jó eredmények születettek.

A versenyre 12 település, illetve lovas nevezett, köztük hatan érkeztek a Balaton-parti településekről, illetve a közeli városokból, de utaztak ide az ország különböző részeiből, valamint a Vajdaságból, a Felvidékről. 440 méteres pályán közel három kört, összesen 1200 métert kellett megtenni. Három előfutamból négy versenyző jutott a döntőbe, amely előtt az Asbóth huszárok díszmenetben járták körbe a pályát.

A verseny alakulását, az eredményeket és számos helyszíni fotót a balatontipp.hu oldalon, az alábbi linken tekinthetnek meg:

Gyenesdiás – Két balatoni lovas, illetve település is továbbjutott a Festetics Vágtáról