Kivágják a balatonföldvári kikötő fáit

Kedden felháborodott beírások és fotók jelentek meg a Facebookon arról, hogy elkezdték kivágni Balatonföldvár kikötőjének gyönyörű, óriási fenyőfáit. A hirbalaton.hu megkeresésére a a földvári önkormányzat közölte, öt darab fa két szakértő felmérése szerint is veszélyessé vált, ezért kell kivágni azokat.

 

Az önkormányzat tájékoztatása szerint:

“Eltávolítják a kikötő előterében balesetveszélyessé vált fenyőfákat

Balatonföldvár Város Önkormányzata ezúton tájékoztatja a lakosságot, hogy a kikötő előterénél található – szakértői vélemények alapján baleset veszélyessé nyilvánított – fenyőfákat az önkormányzat kivágatja. A fák megmentése érekében egy civil szervezet is készíttetett egy szakvéleményt, ami lényegi tartalmát tekintve megegyezik az Önkormányzat birtokában lévő dokumentummal.  

A megvizsgált fák tekintetében egy fának az azonnali eltávolítását, további három-négy fának az 5-10 év alatt történő cseréjét javasolja. Mivel a fák jelen állapotukban veszélyeztetik az emberi életet és a műemléképületet (Csigaház) egyaránt, ezért kivágásuk nem tűr halasztást. A terület átrendezése, fejlesztése a közösségi tér kialakítása ezeket figyelembe véve történik majd meg. Az eltávolított fákat más helyen kellő mennyiségben pótolni fogja az Önkormányzat.”

Futó Zsófia, az önkormányzat sajtófelelőse elmondta, mivel az önkormányzat szakértője a másik szakértő által cserére javasolt fákat is veszélyesnek ítélte, mind az öt fenyőfát haladéktalanul kivágják.