Vadriasztó sípot kaptak az autósok Keszthelyen (police.hu)

A vadbalesetek szempontjából frekventált helyszínen, Keszthely külterületén, a 71-es számú főúton tartottak közúti ellenőrzést a rendőrök a napokban, melynek során felhívták a figyelmet a vadelütéses balesetekre és vadriasztó sípot, valamint prevenciós szóróanyagot adtak át a sofőröknek. A járműre rögzíthető ultrahangos vadriasztó sípot a menetszél hozza működésbe.

Zala megyében sok az erdő és a vad. A Keszthelyi Rendőrkapitányság helyszíni ellenőrzés során is felhívta a figyelmet a vadelütéses balesetek veszélyeire.

A vaddal történő ütközések megelőzése érdekében a rendőrség a következőkre hívja fel a figyelmet:

  • Lakott területen belül is találkozhatunk vadállatokkal. Általában szürkületkor, sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
  • A vadbalesetek elkerülése vagy kimenetelének csökkentése érdekében a megengedett sebességgel közlekedjenek, ne mobilozzanak útközben, kapcsolják be a biztonsági övet és tartsanak nagyobb követési távolságot!
  • Fontos, hogy a sofőr folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát. Amennyiben vadat lát, lassítson, hiszen a vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek!
  • Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, dudáljon, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.