Vadriasztó prizmákkal szerelték fel a 74-es főutat (tvkeszthely.hu)

150 vadriasztó prizmát szerelt fel a Zala megyei rendőrség a 74-es főút mentén. Az eszköz a jármű fényét az aszfalt menti területre vetíti, így elriasztja a vadakat arról, hogy az útra tévedjenek. Idén a rendkívül gazdag vadállománnyal rendelkező Zala megyében több mint 300 vadbaleset történt. Ezek többsége személyi sérüléssel nem, viszont jelentős anyagi kárral járt.

Az őzek, szarvasok, vaddisznók sok esetben a forgalmas főutakra is rátévednek, ezzel jelentősen növelve a balesetveszélyt. Bár a rendőrség egész éven át figyelmezteti a közlekedőket a vadveszélyre, mégis sok esetben elkerülhetetlenek a balesetek. Az ilyenkor keletkező kár nem csak a járművezetőknek, hanem a vadásztársaságoknak is jelentős veszteséget okoz.

A rendőrség, a közútkezelő és a vadásztársaságok közös összefogással dolgoznak azon, hogy mérsékeljék a vadbaleseteket. Ennek érdekében 150 vadriasztó prizmát helyeztek ki a 74-es főút Zalaegerszegre bevezető szakaszára. A Zala megyei rendőrség a balesetmegelőzési bizottság költségvetéséből vásárolta a most felszerelt eszközöket, de a jövőben további prizmák beszerzését is tervezik.

„A vadak élőhelye évről évre csökken, így vadbalesetek elég sűrűn előfordulnak. A szerencsétlenségben szerencse, hogy ezek közül nagyon kevés olyan baleset volt, ahol személyi sérülés következett volna be, viszont a vadbaleseteket mindenképpen szeretnénk megelőzni a közútkezelővel együttműködve. Ezért a mai napon ide, a 74-es főútnak a Zalaegerszegre bevezető szakaszára úgynevezett vadriasztó prizmákat helyezünk ki. Ezek úgy működnek, hogy az érkező járművek fénye rávetül a prizmára, azt kivetíti arra a területre, ahol a vadak mozoghatnak és ezáltal őket elriasztja az úttól”

– tájékoztatott Anti András, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Az idei évben több mint 300 vadbaleset történt a zalai utakon. Ezek többsége ugyan csak anyagi kárral járt, de ennek a mértéke akár a milliós nagyságrendet is elérheti. A szakemberek abban bíznak, hogy a vadriasztó prizmáknak köszönhetően jelentősen csökken az útra tévedő vadak száma. A vadriasztót már az ország számos pontján használják sikeresen.

„10 évvel ezelőtt a Magyar Közút Zala megyei Igazgatósága már Lenti előtt, a 75-ös főút egy szakaszára helyezett ki ilyen prizmákat. Ennek az a tapasztalata, hogy ezek elég hasznos eszközök a vadak elriasztására”

– tette hozzá az osztályvezető.

A vadriasztó prizma tartósan ellenáll a környezeti hatásoknak, a nagy hőingadozásnak és a magas hőmérsékletnek, a napsugárzásnak, egyéb időjárási viszontagságoknak, valamint a sózás maró hatásának is, így hosszú távú védelmet nyújt – a Keszthelyi TV híradása szerint.