Vadriasztó prizmákat szereltek fel Balatonalmádinál (balatontelevizio.hu)

Balatonalmádi térségében rendszeresek a vadelütéses balesetek, melyeknél előfordul, hogy az autóban utazók közül akár egy vagy több személy is megsérül. A baleseti mutatókat tanulmányozva megállapítható, hogy 2020 óta a vadbalesetek számában jelentős emelkedés figyelhető meg.A Balatonalmádi Rendőrkapitányság a Városi Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával vadriasztó prizmákat vásárolt, melyek telepítése 2021. november 16-án kezdődött meg a 710-es számú főútvonalon – számolt be a balatontelevizio.hu.

Borbély Zoltán rendőr alezredes, a Balatonalmádi Rendőrkapitányság vezetője tartott tájékoztatót a vadriasztó prizmák telepítésénél.

A 710-es számú főúton általában a 0-1. km és a 13-14. kilométerszelvények között gyakoribb a vadak megjelenése, ezért is terelődött első körben a figyelem erre az útszakaszra. A vadbalesetek megelőzése érdekében korábban már alkalmaztak vadriasztó prizmákat Veszprém megyében a 73-as számú főútvonalon. Az ott szerzett tapasztalatok késztették a Balatonalmádi Rendőrkapitányságot a projekt elindítására, melynek során 70 darab 1,5 km-re elegendő prizmarendszert vásároltak.

A kapitányságvezető elmondta, a kék fóliás optikai vadriasztó prizma a gépjármű fényszóró fényét a menetirányra merőlegesen fordítja el, így a jármű elhaladásakor egy stabil optikai riasztókerítés jön létre, amely a vadakat az út mellől elriasztja. Mivel a vadreflektor a fényszóró fényét az út melletti terepre veri vissza, a járművezetőt a visszaverődő fény nem vakítja el. Az eszköz tartósan ellenáll a környezeti hatásoknak, a nagy hőingadozásnak és a magas hőmérsékletnek, a napsugárzásnak, egyéb időjárási viszontagságoknak, valamint a sózás maró hatásának is.

A Magyar Közút Veszprém Megyei Igazgatóságának elnöke, Fekete János a rendőrség kezdeményezését igen pozitívan fogadta, hiszen ezen útszakaszon a megyében talán a legtöbb vadelütés történik. Együttműködő partnerként örömmel csatlakozott a projekt megvalósításához és vállalta, hogy munkatársai segítségével a jelenleg rendelkezésre álló, valamint a projekt során további beszerzésre kerülő vadriasztó prizmákat is az útszéli oszlopokra felszerelik.

A Magaspart Vadásztársaság és a Mogyoróshegyi Vadásztársaság képviselői is örömmel vették a projekt megvalósulását, mivel elmondásuk szerint is jelentős értéket lehet megvédeni ezekkel a riasztókkal. Úgy nyilatkoztak, hogy a program további megvalósításában ők szívesen közreműködnek.

A Balatonalmádi Rendőrkapitányság a balesetek megelőzése és az állatok védelme érdekében célul tűzte ki a 710-es főútvonal teljes hosszának prizmákkal történő lefedését.