Vadlán Ultra Trail – a Keszthelyi-hegység, ahogy még sosem láttad!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Mazsola KSE és a Cserszegtomajfutás Sportegyesület 2017. október 7-én első alkalommal rendezi meg a VADLÁN ULTRA TRAIL 2017 elnevezésű terepfutó versenyt a Keszthelyi-hegységben.

Két versenyszámban van lehetőség teljesíteni a távot egyéniben. A 108 kilométeres távon 3000 méter szintemelkedés nehezíti a terepet, amelynek 90-a erdei murvás föld, 10% aszfalt. Ez a kör váltóban is teljesíthető,  12 közúton, jól megközelíthető váltóponton lesz lehetőség csapattagok váltására. Az 50 kilométeres távon 1200 méternyi szintemelkedést kell legyőzniük az indulóknak úgy, hogy a táv 85%-a erdei, murvás területen, 15%-a aszfalton halad. Az idei évben a versenyközpont, a rajt és cél Cserszegtomajon kerül kialakításra. Az indulók létszáma limitált, maximum 300 fő.

A hagyományteremtő céllal megrendezésre kerülő verseny célja, hogy a Keszthelyi-hegység egyedülálló természeti értékeit, a csodálatos balatoni panorámára kitekintést nyújtó kilátóit, vadregényes szurdokait, Zala megye két fennmaradt középkori kővárának romjait és településeit a legszínesebb őszi időszakban mutassa be a versenyen induló futóknak.

Kedvcsinálónak álljon itt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park invitálása:

A felkelő nap első sugarai a Csókakőnél szembesítenek azzal a ténnyel, hogy egy nagyon hosszú napnak nézel elébe, de gyönyörű tájon fogod eltölteni ezt a napot.

A gyenesdiási kőfejtő meredek falai és Vadlánlik-barlang mellett elszaladva a pár évvel ezelőtti fenyőpusztulást túlélő feketefenyők susognak a fejed felett a reggeli szellőben.
Minden kilátóról más-más arcát mutatja a természet, hol a Keszthelyi-öböl vizén ringatózó hajókon, hol a Tapolcai-medence tanúhegyein, hol a Szántói-medence rétjein akad meg a tekinteted, de hidd el, igyekeztünk minden kilátót és kilátópontot felfűzni az útvonalra.

A balatongyöröki Szerelemdombon elgondolkodsz azoknak a halászlegényeknek a sorsán, akiket az erdőben lakó “Vadlánok” teleholdas éjszakákon elcsábítottak.
A Szent Miklós-forrásnál, az erdő csendjében csak a forrás csobogását hallgatva megérted a pálosokat, akik itt telepedtek le, majd szomjadat oltod és szaladsz tovább a völgyben.
A vállusi Vadlánlik-barlang előtt szusszansz egy nagyot, majd felküzdöd magad a verseny legmeredekebb emelkedőjén, hogy a Láz-hegyi-kilátóbólkörbetekintve el tudj köszönni a Keszthelyi-hegység dolomit régiójától.

A Tátika 200 évnél is idősebb óriás bükk matuzsálemei között haladva, szinte egy gótikus templomban érezheted magad, a csendet is csak a lépteid zaja töri meg.
A Kovácsi-hegy nyugati oldalán, a sötétszürke bazalt sziklafalak között nem tudod eldönteni, hogy a bokád épsége érdekében a lábad elé nézz vagy a Bazaltutca szikla alakzataiban gyönyörködj.
A Sztúpa megkerülését követően a lenyugvó nap utolsó sugarai a zalaszántói Szent Donát kápolnánál melengetik az arcodat és a lelkedet. Innen már látod az utolsó komoly hegyet, aminek az északi ormán ott áll Rezi vára.
A zalaszántói Kotsy-vízimalom udvarán kialakított frissítőpontról már felkapcsolt fejlámpával szaladsz tovább a cél felé, miközben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak biztatása még ott cseng a füledben.
A Rezi várból jóleső érzés lesz visszapillantani az eddig bejárt útra, a kivilágított falvakra, a távolban felsejlő sümegi várra.

További információk és regisztráció ezen a linken érhető el!