Vadlán-lik: különös szerelmi történet helyszíne a barlang (zaol.hu)

Tragikus végű szerelmi történet helyszíne a Vindornyaszőlős és Nagygörbő között elhelyezkedő barlang a hiedelem szerint.

Zala különleges természeti jelenségeket tartogat számunkra, érdemes a lehető legtöbbet feltérképezni belőlük. A zaol.hu virtuálisan a Kovácsi-hegy sziklafolyosóján keresztül, a Vadlány-lik (más források szerint Vadlán lik) barlang mélyéig.

Néhol Vadlán-lik, máshol Vadlány-lik, többféleképpen nevezik a képződményeket. A népi megnevezés azokra a barlangüregekre és nyílásokra érvényes, amelyek egykor “lakásként” funkcionáltak.

Különleges szerelmi történet legendája kapcsolódik a barlanghoz. A romantikus elnevezés magába foglal egy tragikus, szerencsétlen történetet. Miszerint, egy leány szerelmes lett egy szegény fiúba, valahol a Kovácsi-hegy környékén. A szülők meg akarták akadályozni a kapcsolatot, elhívták magukhoz, leitatták, majd felbéreltek embereket, akik végeztek az ifjúval. Amikor a lány tudomást szerzett az egészről, elmenekült és a barlang nyújtott számára menedéket. Attól fogva soha többé nem látták, csak a szomorú énekét hallották.

A cikk folytatása itt.