Vaddisznók csatlakoztak a strandolókhoz a Balatonon (atv.hu)

A vaddisznócsaládot nyárbúcsúztató fürdőzés közben érték tetten Balatonszepezden. A malacok a strandolók közvetlen közelében, nyugodtan szórakoztak a parton. Az látszólag nem zavarta az állatokat, hogy húsz-harminc méterre tőlük emberek voltak – számolt be az atv.hu.

A strandon teljes nyugalomban jelent meg egy vaddisznó család, először az anya, majd a malacok.

“Áldatlan állapot, amikor a strandon szaladgálnak a vaddisznók. Nem csak tegnapelőtt, hanem több ízben, és nem csak a strandon, hanem itt az utcákban, kertekben. Egy vaddisznó család anyakoca a három kicsinyével, rendszeres látogatró, de már hónapok óta. Több ízben történt bejelentés a vadásztársaság felé” – nyilatkozta az ATV Híradójának Zsiráki György.

A vaddisznók nem félnek. Egyáltalán nem zavarja az állatokat, hogy a közelükben emberek vannak.

“Ami nem fél az embertől, az közvetlen veszélyt jelent az emberre, mert foglalja az ember területét. Ezentúl pedig terjeszthet kórokozókat is. Szerencsére a sertéspestis az emberre nem veszélyes, de azért a házi sertésre, házi állatokra komoly veszélyt jelent egy ilyen közvetlen találkozás” – nyilatkozta Sári Ferenc, erdész.

A Balaton északi partján már rendszeresek a vaddisznók a lakott területeken. A legtöbben tartanak tőlük, ráadásul a művelt területeken komoly károkat tudnak okozni. Ennek ellenére nem mindenkinek vannak ellenére ezek az állatok.

“Nekünk semmi problémánk vele, teljesen belterjesek, ártalmatlanok szeriuntem. Lejárnak a Balatonra inni és utána visszahúzódnak ez erdőbe. Tulajdonképpen csak átmenőforgalmat jelent, meg egy kicsit a helynek kuriózum is, mert feldobja a helye és megismerteti Szepezdet legalább” – mondta Varga László.

Szerencsére senkinek nem esett baja, a vaddisznók ahogy jöttek, úgy el is mentek a strandról.