Vádat emeltek a Balatonnál is terrortámadásra készülő iszlamista fiatal ellen (origo.hu/MTI)

Vádat emeltek egy 22 éves férfi ellen, aki terrorcselekményre készült. Ő az aki, többek között azt tervezte, hogy Siófokon autóval a tömegbe hajt, illetve elkészít egy csőbombát, amit odaad a társának, aki a magyarországi futball Európa bajnoki meccsen felrobbantja azt, szintén a tömegben. A vád szerint Európa lakosságának megfélemlítése volt a célja az iszlamista magyar fiúnak.

Az origo.hu tudósítása idézi a vádiratot, mely szerint a most 22 éves férfi 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást , 2021. tavaszára pedig már az iszlám dzsihadista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett.

Később esküvel hűséget is fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek úgy, hogy saját maga elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amit az otthona szobájának falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű eskü-szöveget.

A terrorszervezet támogatásának jegyében a 22 éves férfi a vád szerint egy merénylet végrehajtását tervezte, és ehhez a lehetséges célpontokat, valamint az elkövetés módját kereste, 2021. március és május között több emberrel beszélt a terrorcselekmények elkövetéséről.

2021. május végén  egy beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy közösen, egyidőben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy, hogy ő autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa Budapesten követ el bombamerényletet.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség június 1-jén a Terrorelhárítási Központ közreműködésével fogta el a férfit. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfival szemben terrorista csoportban történő elkövetés érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.