Vadászgépek zaja a Balatonnál (veol.hu)

Katonai vadászrepülőgépek zaját hallgathatjuk naphosszat, bár a gyakorlat magasan a levegőben, úgy zajlik, hogy nem láthatjuk, mégis az idei év legnagyobb volumenű légierős eseményének lehetünk fültanúi.

Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra amerikai, szlovák, horvát, szlovén, cseh, és angol katonai vadászgépek, szállító-repülőgépek és helikopterek települtek, innen hajtják végre a repüléseiket, magyar kollégáikkal közösen. A gyakorlat célja a levegő-levegő és levegő föld támadási manőverek közös begyakorlása, az interoperabilitás fejlesztése valamint a nemzetek közötti integráció megteremtése.

A repülések légtere nemcsak a kecskeméti repülőtér területére korlátozódik – bár a gépek előkészítése, töltése, a fel és leszállások itt zajlanak – gyakorlatilag a komplett magyar légteret kihasználják a különböző manőverek gyakorlására, így a Veszprém közeli lő és gyakorlótereket, a Balaton és déli partjának légterét, akárcsak az ország keleti felére eső, a gyakorlat szempontjából megfelelő területeket.

A hét során többször is hallatták magukat a vadászgépek környékünkön, a légi manővereken túl a lőtér területe felett gyakorolták a földi célok elleni támadásokat, földi előretolt repülésirányítók segítségével, akik feladata a pontos célra történő rávezetés volt.

A géppuskák zaja ezúttal elmaradt,a mostani gyakorlat során nem terveztek éleslövészeti feladatokat, cserébe viszont a kora délelőtti óráktól kezdődően hallgathatjuk a bivalyerős gázturbinák süvítését, a gyakorlat végéig, egészen június 9-ig, és hogy tovább fokozódjon az “élvezet” jövő héten újabb angol repülőgépek érkeznek, ők már az MH Pápa Bázisrepülőtérre, hogy kivegyék részüket a közös munkából.