Vadak az autópályán (szabadfold.hu)

Egyre több a vadkár, egyre több vad téved fel az M7-es autópályára – panaszolják a gazdák és az autósok a Balaton déli partján. A Délnyugat-Balaton 25 ezer hektárján, a Nagyberekben év eleje óta senki nem vadászik.

A márciusi határidő helyett csak augusztusban dőlt el, hogy a következő húsz évben a terület vadászati jogosultja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park lesz, ám puskát azóta sem fogott senki a kezébe. Korábban a német tulajdonú Hubertus Bt., a Nagyberek jelentős részének bérlője volt a vadászati jogosult.

Ez az a társaság, amelyik duplán is „perbenharagban” állt az állammal; még Budai Gyula indított ellenük peres eljárásokat elszámoltatási kormánybiztosként, ám a kilencvenes években kötött privatizációs szerződésüket is helybenhagyta a bíróság, és környezetszennyezés miatt sem marasztalták el a Hubertust. A vadászterületéről azonban kiszorult: korábbi 15 ezer hektárját 25 ezresre növelte az állami hatóság úgy, hogy a Balaton nyugati felét is „hozzákanyarította”, és az új vadászati törvényből fakadó vadászatijog-újraelosztás során az állam került többségbe a szavazati joggal bíró földtulajdonosok között. Így került a vadászati jog a nemzeti parkhoz, csakhogy ettől még senki sem vadászik azóta sem a Nagyberekben. Megjelent ugyanakkor nemrég egy határozat a Magyar Közlönyben, miszerint a nemzeti park 200 millió forintot kap „a vadászati infrastruktúra kialakítására”.

De ki fizeti az egyre csak gyűlő vadkárt? – kérdezik a gazdák a Nagyberek környékén. A sztrádán is egyre gyakrabban találkoznak vaddal az autósok, de nem csak ott: Siófok környékén a rossz állapotú autópálya-kerítést és az M7-es melletti területek elhanyagolását okolják az ottani vadászok ugyanezért.