Vad-gondokkal küzdenek az észak-balatoni települések (veol.hu)

Rengeteg lakossági panasz érkezik a Balaton környékéről a tájegységi fővadászhoz és a vadásztársaságokhoz. Ezek a panaszok feltúrt kertekről, kiborogatott kukákról, a belterületeken észlelt vadállatokról leginkább vaddisznóról szólnak. Van ahol megpróbálják felszámolni az elhanyagolt területeket, és foglalkozni kellene a nádasokkal is, melyekben mára rengeteg vaddisznó és szarvas talált élőhelyre.

Nemrég a tájegységi fővadász és az Újkúti Vadásztársaság elnöke párbeszédet kezdeményezett az érintett Balaton-parti települések vezetőivel, aminek eredményeként belterületi vadterelések történtek. A vad terelés példás összefogással: az önkormányzat, a rendőrség, a polgárőrség, az érintett vadásztársaság és a lakosság bevonásával valósult meg. A település belterületén a korábbi zártkerti részeken, az elhanyagolt, bozótos, búvóhelynek alkalmas területekről csatárláncban, kutyás hajtók segítségével a közeli erdőkbe tereltük vissza a vadat. Az összehangolt akcióval az volt az egyik célunk, hogy megértessük, közös felelősségünk és feladatunk, hogy a vad az erdőben megtalálja a megfelelő életfeltételeket mondta el a veol.hu-nak Surányi Péter, a Balaton-felvidéki tájegység fővadásza.

A vad szabadon mozog, oda megy, ahol megtalálja az életfeltételeit, amelyek közül a legfontosabb a táplálék és a búvóhely. Nem lehet minden erdőt bekeríteni, és ez nem is lehet cél. Hiába terelik vissza a vadat az erdőbe, ha nem szüntetik meg a településeken a bozótost, ahol búvóhelyet lel, akkor előbb-utóbb visszatalál, vagy beköltözik oda egy társa.

Az erdőben a vadért a vadászatra jogosult felel. Nem egyértelmű azonban, hogy mi a helyzet a vad lakott területeken történő károkozásával. Ezek nemcsak belterületeket, hanem lakott külterületeket, szőlőhegyeket is érintenek. Egyrészt nem lehet megmondani, a vad honnan, melyik vadászterületről érkezett, de vizsgálni kell azt is, hogy megtalálta-e a belterületen az élőhelyi feltételeit, van-e búvóhelye, nappali tartózkodási helye, tápláléka. Védekeztünk-e ellene kerítéssel vagy más módon – tette hozzá László Péter, az Újkúti Vadásztársaság elnöke.

A párbeszéd az érintettek között elindult, és vannak önkormányzatok, például Alsóörs és Csopak, ahol a településvezetők felismerték, hogy mindenki tud tenni a vadkérdés megoldásáért. Van, ahol fordított adókivetéssel motiválják a tulajdonosokat az ingatlanjuk rendben tartására, azaz annak nem kell fizetni, akinél rendben van a terület. Vad szempontjából problémás helyek a nádasok is. Évek alatt talán sikerül előrelépni az elhanyagolt területek felszámolásában, de foglalkozni kellene a nádasokkal is, melyekben mára rengeteg vaddisznó és szarvas talált élőhelyre.

A teljes összefoglaló a veol.hu-n olvasható.