V. Szilveszteri Regatta – már több mint húszan neveztek

Jubilál a téli vitorlás versenyzés a Balatonon, ötödik alkalommal búcsúztatják az óévet a Szilveszteri Regattával a balatonlellei BL YachtClubban. Idei újdonság az Open kategória, amelyen bármilyen vitorlással el lehet indulni – tájékoztatta Tóth Balázs főszervező a hirbalaton.hu-t.

 

A BL YachtClub öt éve szervez téli vitorlásversenyeket. A növekvő érdeklődésen felbuzdulva hívták életre tavaly a négy versenyből álló Téli Vitorlás Versenysorozatot. A szilveszteri megmérettetés lesz a versenysorozat második állomása, ugyanis december elején rendezték meg a Mikulás Regattát, ahol rekord számú, 21 részvevő szállt vízre.

A kezdeményezés nem titkolt célja a szezonhosszabbítás, és annak bizonyítása, hogy a Balaton télen is hajózható, ilyenkor is hódolhatnak a vitorlázásnak a sportág szerelmesei. „A téli vitorlás versenyzés nagyon időjárás függő, benne van a pakliban az is, amire már volt is példa, hogy törölni kell egy-egy tervezett programot, mert befagy a tó. Minden óvintézkedést megteszünk azért, hogy a résztvevők biztonságban hajózhassanak, amiben kezdettől partnerünk a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata” – mondta Tóth Balázs, aki szerint ha valaki betartja azt a néhány alapszabályt, ami a téli hajózásnál elengedhetetlen, óriási élményben lehet része egy-egy téli versenyen.

Az V. Szilveszteri Regattára már több mint 20 csapat adta le a nevezését. A verseny délelőtt 10 órakor indul és egészen fél ötig küzdenek majd egymással a résztvevők, több futamban, hogy a köztes időben a parton fel tudjanak melegedni. A szervezők a nézőkre is gondoltak: többféle programmal készülnek azok számára, akik nézőként, a partról követik az eseményeket. A mozogni vágyóknak ott a BL műjégpályája, a gyerekeket játszószoba és gyermekmegőrző várja, valamint azok, akik testközelből szeretnének részesei lenni a versenynek, felülhetnek egy nézőhajóra.

Mielőtt beköszöntene a jó idő és a fő vitorlás szezon, az újév első felében még két megmérettetést rendeznek a téli versenysorozat keretében, a farsangit és a tavaszit. “Szeretnénk, ha a téli vitorlás regatták legalább olyan természetessé és megszokottá válnának a Balatonon, mint a nyári versenyek. Szerencsére évről-évre többen vesznek részt a téli programjainkon, amiből látszik, hogy van igény a téli vitorlázásra” – fogalmazott a főszervező.