Üzembe helyezték a balatonberényi napelemparkot (Magyar Nemzet)

Megkezdi kereskedelmi üzemét az a két napelempark, amelyeket az Alteo Nagykőrös külterületén, illetve Balatonberényben épített. A létesítés céljából tavaly év közepén vásárolt fel két, az építéshez szükséges engedélyekkel rendelkező projekttársaságot az energetikai vállalat. Az erőműparkok a ­2017–2019-es stratégia keretében megvalósuló ­10-15 milliárd forintos beruházási program részeként valósultak meg. 

A balatonberényi naperőműpark egy 13,4 hektáros ipari területen épült fel 6,9 megawatt (MW) kapacitással, a nagykőrösi létesítmény pedig 14, egyenként 495 kilowatt névleges villamos teljesítményű naperőműegységből áll. Utóbbi sajátossága, hogy fix tartószerkezet helyett egytengelyes napkövető rendszerrel működik, így hatékonyabban tudja a napsugárzás energiáját használni, és a hagyományos telepítésű naperőművekhez viszonyítva mintegy 15 százalékkal magasabb villamosenergia-termelésre képes.

A két erőműpark összkapacitása 14 MW, így – a domaszéki, valamint a monori létesítményekkel együtt – a vállalatcsoport fotovoltaikus portfóliójának összteljesítménye eléri a 20 MW-ot. Az Alteo teljes villamosenergia-termelő kapacitása pedig a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliójának teljesítményével, valamint a földgázerőművi-kapacitással együtt meghaladja a 105 MW-t.

– Az újabb két napelempark eredménytermelő képességével hozzájárul a cég pénzügyi sikerességéhez – idézi a Magyar Nemzet ifj. Chikán Attila vezérigazgatót.

– Terveink szerint a működésükből fakadó bevételek a harmadik negyedéves eredményeinkben már látszanak majd. Idén ugrásszerűen megnőtt a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliónk kapacitása, amely jelenleg – a fotovoltaikus erőműveket és a szélerőműveket beleszámítva – eléri az 55 MW-os összteljesítményt, ez a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatként rendkívül fontos a számunkra – tette hozzá.

Az új létesítmények kereskedelmi működésük megkezdésével a megtermelt villamos energiát a kötelező átvételi rendszerben értékesítik 25 éven keresztül, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélye alapján.