Utánpótlás télen, a Balatonon (hunsail.hu)

A téli hónapokban sem hanyagolják az ifjú tehetségeket a balatoni vitorlásklubok. A legtöbb helyen egyéni edzésprogramokkal készülnek, vagy online meetingeken keresztül gyakorolják a versenyzés szabályait, készülve a tavaszi szezonra és a korlátozások feloldására. 

„Két optimistes, két laseres, és egy-egy 29er és RS Feva csapatunk van, ez hetvenöt-nyolcvan gyereket jelent. Próbáljuk a nehéz körülmények között is összetartani a fiatalokat. Egyéni edzésprogramokat adtunk mindenkinek, azt is figyelembe véve, kinek milyen sporteszköze van otthon. Az egyéni edzésekről, az elvégzett konkrét munkáról elvárjuk mindenkitől a beszámolót.”

– mondta el a hunsail.hu-nak Böröcz István , a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezetője. Kifejtette: online oktatást szerveztek, visszaküldendő feladatokkal. A csoportos foglalkozások a járványügyi előírások miatt most nem lehetségesek, de a környéken lakók eljárnak a füredi kiserdőbe futni. Kisebb társaságok rendszeresen járnak Eplénybe síelni, itt minden nap van olyan edző, aki foglalkozik velük. Nagy siker volt a klub által idehaza elsőként elindított Virtuál Regatta sorozat. Most lehetőség adódott, hogy a licenc megvásárlásával korlátlan számú résztvevő használhassa ezt az e-sport applikációt. Óriási szerepe lehet ennek az oktatásban is: az online versenyzésen kívül lehetséges például egy adott konkrét pályán, egy adott már lefutott futam – például egy olimpiai döntő – résztvevői közé virtuálisan „behelyezkedni” és megnézni, mire elég a tudás.

„Az optimistesektől a finnesekig mindenki részt vesz a rendszeres Zoom előadásokon, ezek körülbelül egy órásak, a végén megbeszéléssel. Fontos a téli szezonban a fizikai képességek szinten tartása, sőt fejlesztése is. Vannak néhányan, akik más sportot is űznek, maguktól eljárnak edzésre, tőlük rendszeres beszámolót várunk. „

– fogalmazott Beliczay Márton, a Tihanyi Hajós Egylet edzője. Kifejtette: a gyakorlatok részben azonosak azzal, amit nyáron közösen csináltak, tehát csak a leírásra és a széria-, és az ismétlésszám megadására van szükség a tervben. Ha valami újat kérnek, arról tudnak videót küldeni. Március első hétvégéjére tervezik az első vízremenetelt, ez szerepel az éves programban. Ezt természetesen felülírhatja az időjárás, de a járványhelyzet is.

„Huszonhárom Optimist versenyzőnk van, három különböző csoportban. Januártól havi két alkalommal tartunk Zoom előadást, itt legtöbbször a saját edzőink az előadók, de tervezzük, hogy speciális témákról külső szakembereket – versenyzőket, edzőket – is meghívunk. Fontos az értékes, hasznos tartalom mellett az élményszerűség, az érthetőség, a könnyű befogadhatóság is. Ezeken természetesen nem csak a legkisebbek, hanem a 29er csapatunk tagjai is részt vesznek.”

– mondta el Dénes Gábor a Kereked Vitorlás Klub edzője. Kifejtette: hetente kétszer tartanak szabadtéri edzést a Spartacus fiataljaival együtt a Normafánál – kis csoportokban, a járvánnyal kapcsolatos előírásokat betartva. Amint az időjárás engedi, azaz remélhetőleg március elején tervezik az első vízi edzéseket, annál is inkább, mert március végén már Szlovéniában szeretnének egy nemzetközi versenyen részt venni.

„A budapestiek hetente kétszer kis csoportokban edzenek a szabadban, a Normafánál a Kereked versenyzőivel együtt. A négy 29er egységünkből álló csapat egy része – három versenyzőnk – keszthelyi. Nekik helyben saját edzőjük van, sőt egy garázsban konditermet is berendeztek, ott hetente háromszor erősítenek.”

– fogalmazott Török Péter a Spartacus Vitorlás Egylet edzője. Kifejtette: az online foglalkozások náluk még nem indultak el, a visszajelzések szerint a srácok kapacitását az online tanulás, az idősebbeknél a felvételik kötik le, január 22-én zárul le az első félév. Utána ok is tervezik a rendszeres online együttléteket, előadásokat, közös szakmai videózásokat, melyeket megbeszélés követ. Hozzátette: valószínűleg idehaza mennek először vízre, a leghamarabb, amint az időjárás engedi.