Útállapot – és időjárás jelentés, előrejelzés

Az Útinform szombat délutáni tájékoztatása szerint országszerte továbbra is esik, vagy szállingózik a hó. A közutak helyzete változatlan, az autópályák, autóutak vizesek, nedvesek, a főutak többnyire vizesek, sónedvesek. A mellékutakon téliesek az útviszonyok. Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombat estig még folytatódik az országos havazás.

Országszerte továbbra is esik, vagy szállingózik a hó, Gyomaendrőd környékén havas eső esik. Körmend, Keszthely, Marcali és Tamási környékén viszont már megszűnt a havazás.

A közutakon a délutáni órákra sokat javult a helyzet. Az autópályák, autóutak vizesek, nedvesek.

A főutak többnyire vizesek, sónedvesek, de Polgár közelében még havas az utak felülete.

A mellékutakon a korábbi és a jelenlegi havazás nyomán téliesek az útviszonyok. Általában latyakos, vizes, illetve sónedves szakaszokon lehet autózni, de Szombathely környékén letaposott havas, Polgár térségében pedig havasak az utak.

A látási viszonyok kielégítőek, de Zalaegerszeg és Dunaújváros térségében, valamint az M1-es autópálya bicskei szakaszán néhol lecsökkent a látótávolság a hóesés miatt.

Gyenge a légmozgás, vagy szélcsend van, de a nyugati határvidéken helyenként erős szél fúj.

A hőmérséklet továbbra is -7 és +1 fok közötti.

Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint szombat estig még folytatódik az országos havazás, de a Dunántúlon nyugat felől gyengül, éjszaka fokozatosan megszűnik a csapadék.

A keleti és a nyugati országrészeken hófúvással, a Dunától keletre havazással is lehet számolni.

Síkvidéken az ország északnyugati felében további 1-7, délkeleti felében további 7-15 cm hó valószínű. A hóréteg vastagsága vasárnap reggelig főként délen, délkeleten, illetve a hegyvidéki területeken elérheti a 15-20, a délkeleti határvidéken meghaladhatja a 20 cm-t, aminek jó része ott nedves, tapadó hó formában valószínű. A keleti határnál vegyes formájú csapadék (havas eső, fagyott eső) sem kizárt. A havazás vasárnap napközben keletre, északkeletre szorul vissza, miközben a hőmérséklet is több helyen fagypont fölé emelkedik és északkeleten havas eső is lehetséges, így jelentősebb hógyarapodás már nem valószínű.

Az élénk, néhol erős északi, északkeleti szél főként a Nyugat-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön, északkeleten kissé hordhatja a havat. Ugyanakkor északkeleten már éjszaka, nyugaton pedig vasárnap reggeltől mérséklődik a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki az ország jelentős részére intenzív havazás és helyenként hófúvás veszélye miatt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. így a következő napokban is minden emberi és gépi erőforrásával, 12 órás váltott műszakokban dolgozik majd a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, a lehetséges helyeken pedig a megelőző sószórási munkákról is gondoskodik, de a közlekedőktől azt kérik, csak akkor induljanak útnak, ha előtte tájékozódtak az aktuális út- és látási viszonyokról.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. Az intenzívebb havazással együtt elsősorban Vas, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szél is felerősödhet, ami hófúvásos szakaszokat is eredményezhet. Hófúvások idején ugyanakkor a hóeltakarítási munkák szó szerint szélmalomharcot jelentenek, mivel az erős szél folyamatosan visszahordhatja a havat a burkolatra. Ráadásul 30–40 km/órás széllökések felett a hófogó rácsok csak korlátozottan tudják tompítani a hóátfúvás kialakulását, mivel az erős szél nyomán a hófogók is megtelnek hóval, így azon a friss havat át tudja fújni egy-egy erősebb széllökés, ezért a burkolaton a hóeltakarítás után is szinte rögtön újra havas lehet a burkolat, mindaddig, amíg a szél nem áll el vagy mérséklődik. A téli hóeltakarításban és síkosságmentesítésben dolgozó nehézgépjárművek fordulóköre pedig akár 2–5 óra is lehet, ezen időszak alatt a várható időjárástól függően akár újabb 5–10 centiméternyi hó is hullhat a burkolatra, vagyis újabb beavatkozást kell végeznie a munkagépeknek, amíg a havazás el nem áll, addig pedig téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell a közlekedőknek felkészülni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. valamennyi térségben minden emberi és gépi erőforrásával 0-24 órás szolgálatot teljesít majd az utakon. A 2018. november 10-től kezdődő téli üzemeltetési időszakban, főleg a megelőző sószórás és az éjszakai fagyok megakadályozása érdekében eddig egyébként több mint 20 ezer tonna sót és 1,5 millió liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a közútkezelő munkatársai a 32 ezer kilométeres országos közúthálózatra.

A közlekedőktől azt kérik a szakemberek, hogy az esetleges hófúvásban, intenzív havazásban érintett területeken még utazás előtt tájékozódjanak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon, az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről. A friss baleseti és torlódással kapcsolatos hírek itt érhetőek el.

Míg reggel 5 és este 22 óra között, nagyjából 3 óránként átfogó összesítéseket is olvashatnak a közlekedők az időjárási helyzethez kapcsolódó útviszonyokról.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli üzemeltetési feladataival kapcsolatos gyakori kérdés-válaszokat, valamint a közlekedők számára további hasznos téli tanácsokat a társaság november elején megújult weboldalán itt kérhetnek el az érdeklődők.