Út- és látási viszonyok a közutakon

Az Útinform szombat reggeli tájékoztatása szerint az ország nagy részén havazik vagy szállingózik a hó. Az utak sónedves, helyenként latyakos burkolatúak. Keszthely környékén ködös az idő, illetve élénk szél fúj, ahogy Balatonvilágoson is. A meteorológia további havazásokat ígér.

Az ország nagy részén havazik, vagy szállingózik a hó, de Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részét, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti felét még nem érte el a csapadékzóna.

A Dél-Dunántúlon több helyen, Szentlőrinc, Mohács, Pécs, valamint Paks és Kiskunhalas térségében is elállt a havazás.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő gyorsforgalmi utak sónedvesek, a keleti országrészben az M35-ös autópályán Hajdúböszörmény térségében, valamint délen az M43-as autópályán helyenként még latyakos a burkolat.

A főutak burkolata többnyire latyakos, de Esztergom, Kiskunhalas és Makó környékén havas, Keszthely, Sárbogárd, Szigetszentmiklós, Monor, és Debrecen tájékán hókásás az utak burkolata.

Az ország nagy részén, az alsóbbrendű utakon a tegnap kezdődő havazás miatt téliesek az útviszonyok. Havas, hókásás, letaposott havas, latyakos szakaszokon lehet autózni. Több helyen, a mellékutakon is már sónedves a burkolat, de az északkeleti országrészben még szárazak a mellékutak.

A látási viszonyok általában kielégítőek, csak Keszthely, Zalaegerszeg, illetve Gödöllő térségében ködös az idő, ott a látótávolság 100 és 300 m közötti.

Gyenge a légmozgás, vagy szélcsend van, de Keszthely és Balatonvilágos térségében élénk szél fúj.

A hőmérséklet -7 és 0 fok közötti.

Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ma borult időre számíthatunk országszerte havazással, a keleti és a nyugati részeken hófúvással, a keleti határnál néhol havas eső is lehet.  A Dunántúlon nyugat felől gyengül, éjszaka fokozatosan megszűnik a csapadék. Síkvidéken az ország északnyugati felében további 1-7, délkeleti felében további 7-15 cm hó valószínű. A hóréteg vastagsága vasárnap reggelig főként délen, délkeleten, illetve a hegyvidéki területeken elérheti a 15-20, a délkeleti határvidéken meghaladhatja a 20 cm-t, aminek jó része ott nedves, tapadó hó formában valószínű. A keleti határnál vegyes formájú csapadék (havas eső, fagyott eső) sem kizárt. A havazás vasárnap napközben keletre, északkeletre szorul vissza, miközben a hőmérséklet is több helyen fagypont fölé emelkedik és északkeleten havas eső is lehetséges, így jelentősebb hógyarapodás már nem valószínű.

Az élénk, néhol erős északi, északkeleti szél főként a Nyugat-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön, északkeleten kissé hordhatja a havat. Ugyanakkor északkeleten már éjszaka, nyugaton pedig vasárnap reggeltől mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon -3, -10 fok között, keleten -1 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 fok körül valószínű.