Urnafalat és utat avattak Kisapátiban (veol.hu)

A Kisapáti Vigasságok Falunap keretében avatták fel a temetőben az urnafalat és a Szent György-hegyen elkészült aszfaltos utat.

 

Az avatási ünnepségen beszédében Navracsics Tibor miniszter, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy egy falu jövőjét nem csak a lélekszáma dönti el, hanem talán sokkal inkább az, hogy az ottaniak tudnak-e közösséget alkotni, egymás mellett élni – tudósít a veol.hu.

 Mennyire ápolják az adott település hagyományait, emlékeznek-e hagyományaikra és az eltávozottak élő részei maradnak-e a település múltjának. Ilyen szempontból nem csak az élők egy közösségnek a tagjai, hanem azok is, akik korábban ott éltek, akikre a maiak emlékeznek, megjelennek a történetekben. Hiszen nem akkor hal meg egy ember, amikor befejezi földi pályafutásáét, hanem amikor már nem emlékeznek rá. Ezért fontos lépés az urnafal ahhoz, hogy Kispáti erős közösségként létezzen. Azzal segítjük megőrizni az itt éltek emlékét, a következő nemzedékek megismerhetik őket, ezáltal Kisapáti a jövőnek is megmarad. A Magyar Falu Program legfontosabb küldetése, hogy segítsen a falvaknak abban, hogy megőrizzék múltjukat, közösségüket, hagyományaikat a jövőnek

– mondta a miniszter.

Kiss Imre polgármester leszögezte, hogy az urnafal komoly összefogásnak köszönhető. A létesítését lakossági kezdeményezés előzte meg.  A kérést követően a Magyar Falu Program keretében lehetőség nyílt pályázni a kivitelezésre, 5.1 millió forintból készült el a temetői urnafal – mondta a polgármester és megköszönte a kormány, a kivitelező, a helyi vállalkozók és lakosok segítségét.

A Szent György-hegyre felvezető, mostanra felújított aszfaltos út avatása kapcsán a miniszter gratulált és hangsúlyozta, hogy nem csak a helyben élők életminőségét javítja a jobb út, hanem vonzóbbá teszi a településre látogatók számára is a községet. A hegy ezen oldala talán kevésbé ismert, mint a hegymagasi oldal, ugyanakkor a turistaház is könnyebben megközelíthető így.

A polgármester szerencsésnek nevezte a napot, amelyen két avatást is tarthatnak. Szólt arról, hogy az út két szakaszának felújítása két pályázati támogatással, a Zártkert és a Magyar Falu Programok támogatásával készült el, több, mint húsz millió forintból. A felújítás folytatódik, hiszen összességében több, mint húsz kilométer hosszúak a hegyi utak a településen.