Uráli és afrikai vendég Fenékpusztán (zaol.hu)

Két különleges baglyot is meggyűrűztek a napokban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zalai munkatársai. Az első akcióra „hazai pályán”, a fenékpusztai állomáson került sor, ahová december közepén, Nagykanizsáról került be egy legyengült uráli bagoly.

A madár nevéhez híven tőlünk északkeletre számít honosnak, de már évek óta egyre gyakrabban tűnik fel a vidékünkön is. A „mi baglyainkhoz” képest nagyobb testű madarat gyakran gázolják el autók – a Balaton-parton felgyógyult példány remélhetőleg nem jut erre a sorsra  azok után, hogy immár gyűrűvel a lábán szabadon engedték.

A másik egyedi azonosító jel egy tejuhura került, mely a balatonedericsi Afrika Múzeum lakója. Az ezt alapító dr. Nagy Endre hozta az állatot annak idején otthonából, a fekete földrészről, és pontosan tudható a kora is: 49 éves. Darázsi Zsolt, az MME zalai titkára a Zalai Hírlapnak elmondta: a bagoly időközben felkerült a veszélyeztetett fajok vörös listájára, és mint ilyet, nyilvántartásba kellett venni. Tartására ugyanis ettől fogva szigorú előírások és tilalmak vonatkoznak.