Ünnepi közgyűlést tartott a Da Bibere Zalai Borlovagrend Keszthelyen (magyarmezogazdasag.hu)

Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere értékelte a 2023-as esztendőt a szervezet ünnepi közgyűlésén. A borlovagrend tagja, Müller Róbert nyugalmazott múzeumigazgató korabeli borcímkék segítségével mutatta be a Festetics család szőlőbirtokát, valamint annak fejlődését. Ezt követte az új tagok felvételéhez elengedhetetlen „vizsga”, melynek során a jelöltek szőlészettel, borászattal kapcsolatos feladatokat oldottak meg. 

Emlékezetesnek annyira nem mondanám, a 2023-as esztendőt inkább a prímszámokhoz hasonlítanám: önmagában véve tulajdonképpen nem sikerült rosszul. Tettük a dolgunkat, ott voltunk mindenütt, ahol kellett, az összes „parancsolt” boros ünnepen, fesztiválon, és sikerült újra megrendezni a keszthelyi Borcégért is. Az pedig, hogy új tagokat avathatunk, bizonyítja, hogy életképes a Da Bibere Zalai Borlovagrend

– hangsúlyozta Brazsil József a Keszthelyen tartott ünnepi közgyűlésen.

A hagyományokat tartva, a rendezvényen felidézték a szervezet történetét, miszerint névadójuk egy Keszthely melletti, kétezer éves sírban talált ivóedényke, amelyen a „da bibere”, vagyis „adj innom!” felirat olvasható. Még az ezredfordulón Zala vármegye szőlész-borász társadalmának aktív tagjai Bakonyi Károly szőlőnemesítő vezetésével, ötven alapító taggal hozták létre a lovagrendet. A gyarapodás nem maradt el, Burgenland, Horvátország és Szlovénia több neves szakembere is csatlakozott a szervezethez.

A Da Bibere Zalai Borlovagrend szellemisége és külsőségei kezdettől fogva a zalai hagyományokat tükrözték és a történelmi emlékekből táplálkozott. Ennek megfelelően a rend öltözéke és tárgyi kellékei egyaránt a helyi népviselet és régészeti leletek felhasználásával készültek – folytatta az elnök-nagymester. A fő célok is maradtak, így a borvidék szőlő- és borkultúrájának ápolása, a zalai borok népszerűsítése, hírnevük öregbítése, a borkultúra terjesztése, szakmai és kulturális rendezvények szervezése, a helyi hagyományok felkutatása és felélesztése, kapcsolatok építése, együttműködés bel- és külföldi civil szervezetekkel.

A borlovagrend nemcsak rendes, hanem tiszteletbeli tagot is avatott. Horvát Bojánnak, a szlovéniai borlovagrend vezető tisztségviselőjének, hosszú ideje jó a kapcsolata a zalai szervezettel. Az együtt- működés szorosabbra fűzése érdekében döntött úgy, hogy kéri felvételét a szervezetbe, hiszen mindannyian egy célért dolgoznak: a bor és a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért. Mint mondta, a borkultúra képviseletét Szlovéniában és Magyarországon egyaránt fontosnak tartják, és együtt könnyebben, sikeresebben megy.

Brazsil József a magyarmezogazdasag.hu kérdésére elmondta, hogy a sümegi, badacsonyi, tihanyi és balatonfüredi társlovagrendekkel is tartják a kapcsolatot, rendszeresen együttműködnek, csakúgy, mint a keszthelyi Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületével és a Veszprém vármegyében tevékenykedő Gizella Királyné Női Borrenddel. A munkából és a kapcsolatokból nemcsak a szakmának, hanem a közönségnek is sok előnye származik. Például az, hogy rengeteg boros program várja az érdeklődőket.

A nagymester szerint a legfontosabb célkitűzésük, hogy az idei esztendőben, s majd a jövőben is ugyanolyan szívvel-lélekkel végezzék a dolgukat, mint a megalakulásuk óta minden évben.