Letették az R67 gyorsforgalmi alapkövét

Letették a Kaposvárt az M7-es autópályával összekötő 67-es gyorsforgalmi út alapkövét – számolt be a hirbalaton.hu-hoz eljuttatott sajtóközleményben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az elmúlt időszakban kezdődött egyik legnagyobb beruházásnak nevezte a 130 milliárd forintból 2022-re megvalósuló fejlesztést a térségben.

Az R67-es út három ütemben épül meg. Az elsőben már zajlanak a kivitelezési munkák a Kaposfüred és Látrány elkerülő közötti szakaszokon. A lőszermentesítés már lezárult, és megkezdődött a fakivágás, humuszolás is, a régészeti feltárások pedig a teljes szakaszon folyamatban vannak.

A most indult kivitelezés részeként Somogyaszaló és Somogybabod között 33,2 km hosszon 2X2 sávos út épül, ebből több mint 20 km új nyomvonalon vezetett út lesz. A 67. sz. főút települések közötti szakaszán 11,5 tonnás terhelésre alkalmas burkolatmegerősítés és útszélesítés történik majd. A szakaszon 3 turbó körforgalom, 3 különszintű csomópont és 3 különszintű átvezetés készül. A főpálya mellé 11 km hosszon burkolt szervizút épül összekötő úti paraméterekkel a lassújárművek számára. A beruházás nagyságát mutatja, hogy a beépített aszfalt mennyisége eléri a 15 ezer tonnát.

A teljes fejlesztésnek köszönhetően a menetidő mintegy 15 perccel csökken Kaposvár és az M7-es autópálya között. Az utat a jelenlegi kétsávos főútnál biztonságosabban használhatják majd a közlekedők. Az érintett településeken élők mentesülnek a naponta áthaladó forgalom zajától, környezeti ártalmaitól, a fokozott baleseti kockázatoktól. A beruházásnak természetesen gazdaságélénkítő hatása is lesz. A kedvezőbb körülmények következtében a mobilitás javul, ez hatással lehet a foglalkoztatás bővülésére.

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában uniós forrás felhasználásával valósul meg. Az első ütem kivitelezését a STRABAG Építő Kft., STRABAG AG ÉS A SOLTÚT Kft. által alkotott S+S R67 Konzorcium nettó 65, 7 milliárd forintból valósíthatja meg.