Ünnepélyes balatoni évadnyitó és versennyel egybekötött vitorlabontás Balatonfüreden

Idén 50 éves a Kékszalag, zajlik a vitorláskikötők fejlesztése és a sportághoz kapcsolódó eszközbeszerzések, így adott a lehetőség a Balaton számára, hogy meghatározó vitorlásturisztikai célponttá váljon. Az évtizedes hagyományokat követve a tó megkoszorúzásával és ünnepélyes évadnyitóval kezdődött meg május 12-én a balatoni turisztikai és vitorlásszezon Balatonfüreden.

Ünnepélyes balatonfüredi évadnyitóval, a Balaton koszorúzásával, valamint vitorlabontással és vitorlásversennyel megkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásévad.

Az elmúlt 3 év adatai szerint 10 % felett növekedett a balatoni vendégéjszakák száma, legyen szó akár belföldi, akár külföldi vendégekről. A Magyar Vitorlás Szövetség idén is jó szezonra számít, nemcsak az elmúlt évek tapasztalatait, hanem a tó környékén jelenleg zajló, köztük a vitorlás sportot erősítő fejlesztéseket is ismerve, amelyeket jórészt az Európai Unió támogat. A szövetség kiemelt célja, hogy meghatározó vitorlásturisztikai célponttá tegye a Balatont. Ennek érdekében például 525 millió forint értékben eszközöket szereznek be a kluboknak, hozzájárulva ahhoz, hogy mindenki megismerhesse a vitorlázást, szabadidős és versenysport szinten egyaránt. Balatonfüreden egy uniós kikötőfejlesztés zajlik 1,54 milliárd forint értékben, amelyet a szövetség nonprofit kft.-je, a város önkormányzata, és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is támogat.

Balatonfüred polgármestere, Bóka István volt az évadnyitó házigazdája, aki arról is beszélt, hogy idén lesz 50 éves a Kékszalag, azaz Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye. A viadal rajt és cél helyszíne is Balatonfüred. Kiemelte, hogy a balatoni vitorlásszezon hivatalos nyitánya a vitorlabontó, amely az egyik legszebb ünnep.

Kontrát Károly, államtitkár, valamint a város országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a Balaton Magyarország legnagyobb természeti kincse, s a kormány is dolgozik azon, hogy jelenleg és a jövőben is ezt a természeti kincset még többen keressék fel.

Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke jó szezonban bízik és sportdiplomáciai sikernek értékelte, hogy öt nemzetközi vitorlásversenyre is sor kerül a Balatonon.

A Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Fábián László arra ösztönzött, hogy minél többen sportoljanak. Úgy vélte, hogy az idei Kékszalag hozzájárul a vitorlázás, mint szabadidősport és olimpiai sportág népszerűsítéséhez.

A Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj vitorlásverseny résztvevői a rajt után, Balatonfüred közelében:

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI