Uniós pénzt nyert egy miniszteri biztos badacsonyi borászata és panziója (atlatszo.hu)

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati cége 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy badacsonytomaji birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki. Az épületek előtti mesterséges rézsűk annyira kiemelkednek a hegy oldalából, hogy már messziről is jól látható a projekt. A kormány 465 millió forintot adott a badacsonytomaji önkormányzatnak útrekonstrukcióra, a település pedig a Szatmáryék birtokához és Rákay Philip villájához vezető külterületi utakat újítja fel a támogatásból – írja az atlatszo.hu.


A Veszprém megyében található, körülbelül 2000 fő lakosú Badacsonytomaj a Balaton északi partján, a Badacsony hegy lábánál fekszik. Már a rómaiak is termesztettek szőlőt a településen.

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő 2016-ban vásárolt Badacsonytomaj külterületén egy 1,3 hektáros birtokot, és azóta ide van bejegyezve a 2014-ben alapított borászati cége, a Nimfeum Kft. is. Az ingatlan nem sokkal a vásárlás után egy telekösszevonással 1,5 hektárosra nőtt, a fele Szatmáry feleségéé lett, a Nimfeum Kft. pedig egy nagy beruházásba kezdett rajta.

 

Borászat és panzió EU-támogatással

2018-ban az Index írta meg, hogy Szatmáry borászati cégének 49,6 millió forint EU-s támogatást adott a kormány egy badacsonytomaji panzió építésére. Az uniós támogatások kormányzati keresője szerint a projekt összköltsége 118 millió forint, ám az állami honlapon semmilyen egyéb információ nem található róla. Sem az, hogy pontosan miről van szó, sem az, hogy kik voltak a támogatást megítélő bizottság tagjai, sem a kifizetés(ek) dátuma, sem a megvalósítás kezdete és vége.

Viszont a támogatás nyilvántartás szerint a Nimfeum Kft. 2017-ben is kapott uniós támogatást: akkor 77,9 millió forintot ítéltek meg neki borászati üzem kialakítására. A palyazat.gov.hu szerint a projekt összköltsége 155,9 millió forint, de a panzióhoz hasonlóan erről a beruházásról sem olvashatók részletek.

A közbeszerzési értesítőből azonban kiderül, hogy a Nimfeum a badacsonytomaji birtokon már megtalálható két épületet alakítja át. A kivitelező mindkét esetben az Arttech Kft., ami a borászati épület felújítását nettó 119,6 millió forintért, a szálláshely átépítését pedig nettó 117,2 millióért vállalta 2018 augusztusában. A kivitelező honlapján látványterv is van a beruházásokról: ez a borászaté, ez pedig a szálláshelyé.

Kicsit később, 2018. szeptember végén szintén megjelent egy tájékoztató a közbeszerzési értesítőben, ami szerint az Arttech Kft. a borászati épületen nettó 148,2 millió forintért, a szálláshelyen pedig nettó 123,7 millióért dolgozik.

Mivel mindkét közbeszerzésnél szerepel a Nimfeum által elnyert mindkét EU-s támogatás projektszáma (VP3-4.2.2-16 és VP6-6.4.1–16), két eshetőség van. Az egyik, hogy két ütemben valósítják meg a beruházást, és akkor a számokat összeadva a teljes projekt összköltsége 508,7 millió, vagyis bő félmilliárd forint.  A másik az, hogy tévesen jelentettek még két különböző eredményt a közbeszerzési értesítőben, és akkor – a palyazat.gov.hu-n szereplő számokhoz közelebb álló második tenderrel számolva – a beruházás összköltsége 272 millió forint.

Az adatok tisztázása érdekében az atlatszo.hu megkereste Szatmáry Kristófot a saját honlapján megadott és a parlamenti email-címén is. Kérdésükre a képviselő azt közölte, hogy a beruházás összköltsége 269,6 millió forint, melyet saját tőkéből, hitelből, befektetői kölcsönökből és az uniós támogatásból finanszíroznak.

A teljes cikk itt található.