Ülj vissza az iskolapadba, tanulj szakmát ingyen! (sonline.hu)

Összesen közel száz szakma közül választhatnak a jelentkezők a kaposvári és a siófoki szakképzési centrumban. A szeptemberben induló képzéseket heti két-három alkalommal esténként tartják.

 

Kaposvár mellett a Siófoki Szakképzési Centrumban is indulnak felnőttképzések. 21 szakma közül választhatnak az érdeklődők – mondta el Szamosi Lóránt főigazgató. Hozzátette: négy szakmájukat a város ösztöndíjjal támogatja, ezek a pincér, a szakács, a karosszéria lakatos és a hegesztő. A napokban kötöttek együttműködési megállapodást a Balatoni Körrel. Közös céljuk, hogy minél több szakembert képezzenek, nekik helyben segítsenek elhelyezkedni, pótolva így a balatoni munkaerőhiányt. Szamosi Lóránt hozzátette: a legnagyobb érdeklődés az újonnan induló kertész szakma iránt van, de keresett a szőlész-borász szakma is, amelyet a balatonboglári tanintézményükben oktatnak.

Nagy az érdeklődés, hiszen ezek a képzések ingyenesek és munka mellett is elvégezhetők.
Naponta legalább tízen érdeklődnek a Kaposvári Szakképzési Centrumban a felnőttképzések iránt. Szatmári Gabriella Személyesen jött jelentkezni, szociális gondozóként végzett korábban, most gyakorló mentőápoló szeretne lenni. Azt mondja: jó lehetőségnek tartja ezeket a felnőttképzéseket, mert tovább képezheti magát amellett, hogy dolgozik. Szeptembertől ugyanis 41 ingyenes képzést indítanak a Kaposvári Szakképzési Centrumban – mondta el a centrum szakképzési referense, Kard István.

– A felnőttoktatást esti tagozaton indítjuk, délutáni és esti órákban történik a képzés hetente 2-3 alkalommal. A képzési palettánk elég széles, hiányszakmákat hirdetünk elsősorban, informatikai és nyelvi képzéseket, továbbá a gazdaság által igényel szakképesítéseket – tette hozzá.

A kaposvári egészségügyi szakiskolában szociális gondozó és ápoló, gyakorló ápoló és gyakorló mentőápoló felnőttképzések indulnak. Az intézmény igazgatója, Veiger Katalin elmondta: főként egészségügyi előképzettségűek érdeklődnek náluk. Erre a tanévre már száz felett van a jelentkezők száma.