Újratelepítik a gázolajjal kiirtott zamárdi cseresznyefasort (likebalaton.hu)

Nem hagyja magát Zamárdi, és még ősszel újra telepítik a szabadstand keleti végén kiirtott fasort. A polgármester szerint rossz üzenete van, ha valaki büntetlenül lelocsolhatja gázolajjal a közterület fáit – írja a likebalaton.hu.

Már épp erősödésnek indult volna az a 18 darab japán cseresznyefa Zamárdiban, amikor is 2023 nyarán valaki leöntötte gázolajjal. Ezzel megpecsételte a közösségi terület sorsát.

Korábban is megtették a környékbeli fákkal

A Margó Ede sétány melletti játszótér már sok mindent “látott” az elmúlt időszakban. Az önkormányzat itt szerette volna kialakítani az Újszülöttek Ligetét, vagyis azt a területet, ahol a helyi babák megszületésekor újabb és újabb csemetefát ültettek volna. De ebből már nem lesz semmi. Valaki kétszer is leöntötte gázolajjal az egész területet.

– Az Újszülöttek Ligetét már elengedtük. Hiába cseréltük ki a talajt, azon a részen már nem tudunk új ligetet létrehozni – mondta a lapnak a polgármester.

Csákovics Gyula szerint valakit nagyon zavarnak a fák.

És az ismeretlen személy – talán – félve, hogy a sok növény megzavarja a háza előtti, Balatonra néző kilátást, harmadszorra is nekiállt gázolajazni ugyanezen a területen.

Még ősszel újra telepítik a fasort

Most a sétány melletti japán cseresznyefasor került sorra. Elszáradt levelek, fonnyadt kis ágak tanúskodnak a pusztításról Zamárdi egyik legfrekventáltabb helyén. A kertészek először azt gondolták, hogy gomba támadta meg a 4-5 éves cseresznyefákat. De a gyanú ott motoszkált a szakemberekben, hogy újabb természetkárosítás történt.

A megrendelt igazságügyi szakértői vélemény pedig igazolta, hogy gázolajjal locsolták le a darabonként 60 ezer forintos fákat.

– El vagyok keseredve, és fel vagyok háborodva – fakadt ki a polgármester. – 20 évvel ezelőtt nem is találkoztunk ilyen esettel.

Most teljesen ki vannak vetkőzve magukból az emberek. Néhányan azt gondolják, hogy büntetlenül bármit megtehetnek. És ez nagyon rossz üzenet.

Az erkölcsi károkozás mérhetetlen, az anyagi kár sem elhanyagolható. Rendőrségi feljelentést tettünk, és az október végi képviselő-testületi ülésen kezdeményezni fogom, hogy nyomravezetői díjat is tűzzünk ki. Megvettük már a köztéri kamerát is, amit felszerelünk erre a területre.

Még ősszel kiszedjük a fákat, talajt cserélünk, és csak azért is újra ültetjük a fasort – fogalmazott Csákovics Gyula, aki hozzátette, nagyon reméli, hogy eredményes lesz a nyomozás, és a rendőrség is komolyan veszi az ügyet.