Újraindítási alapot hoznak létre Alsóörsön (veol.hu)

Helyi újraindítási alapot hoz létre Alsóörsön az önkormányzat és a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület azzal a céllal, hogy minél eredményesebb legyen a nyári szezon – egyebek mellett erről beszélt a veol.hu-nak Hebling Zsolt, a település polgármestere.

Minden nagyon kedvezőnek tűnt, kitűnő év és rengeteg fejlesztés után álltunk, így még januárban is 1,3 milliárd forint költségvetéssel számoltunk, ezt fogadta el a képviselő testület – utalt az év eleji körülményekre Hebling Zsolt.

Alsóörs polgármestere hozzátette, az említett költségvetés a stabil működésen túl rengeteg programot és fejlesztést is tartalmazott erre az esztendőre. A működésre és a tartalékra a költségvetésből 750 millió forintot, a beruházásokra pedig 550 millió forintot terveztek, ami újabb látványos előrelépést jelenthetett volna a balatoni településnek.

Sajnos közbeszólt a járvány, megváltozott minden, így a feladatok is – jegyezte meg Alsóörs elöljárója.A legfontosabb feladat a koronavírus járvány megelőzése volt, így sorra jelentek meg a polgármesteri utasítások egyebek mellett a teendőkről, a bezárásokról, az idősek megsegítéséről, akiket leginkább veszélyeztetett a vírus.

Hebling Zsolt elmondta, a helybeliek, a nyaralótulajdonosok, a vállalkozók is nagyon fegyelmezetten viselkedtek, és példaértékű összefogás alakult ki a községben. A sok segítő és támogató révén maszkokat, fertőtlenítőszereket juttattak el a háztartásokba, az üzletekbe, és sok segítséget kaptak akkor is, amikor az időseknek kellett bevásárolni, gyógyszertárba menni. A veszélyhelyzet kezdetekor azonnali költségstopot rendeltek el az intézményeknél, ez alól egy kivétel volt, a szociális étkezők kiszolgálásáért egy szállításra alkalmas autót kellett vásárolni.

Mindemellett menetrend szerint halad a megyei uniós forrásból a megyeszékhelyig tartó kerékpárút építése, valamint a varázserdő, illetve amfiteátrum munkálatai is, utóbbinál jelenleg a lelátót és a fogadóépületet építik. A polgármester megjegyezte, időközben több változatot készítettek a költségvetés kilátásairól.

A legpesszimistább elképzelés a járvány főszezonra való áthúzódása esetén 250 millió forint bevétel kieséssel számolt. Azt viszont természetesnek tartják, hogy az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket az ország járványügyi helyzete miatt a közös költségviselésből. A fokozatos nyitás, illetve a jelenlegi helyzet már bizakodásra ad okot.

A cikk folytatása itt elolvasható.