Újrahasznosított anyagokból készül barlang a denevéreknek (Keszthelyi TV)

Tojástartókból és WC papír gurigákból készítenek denevér barlangot a Balatoni Múzeumban. Az intézményben márciusban nyílik egy időszaki kiállítás, amely a denevérek világát mutatja be az érdeklődőknek, a múzeum munkatársai azonban fontosnak tartották, hogy a tárlat megalkotásánál a környezetvédelemre is figyelmet fordítsanak.

Javában készül  a denevérek lakhelye. A szakemberek egy kartontáblára ragasztanak tojástartókat és WC-papír gurigákat, ez fedik be szintén újrahasznosított papírral. Ez előzetesen felragasztott elemek adják majd a barlang domborzatát. A színezéshez használt festék és a ragasztó is teljesen környezetbarát, és egy ősi technikát használnak az elkészítéshez.

„Ezt úgy hívják, hogy papírmasé technika, amihez papírra van szükség és ragasztóra és száradási időre. Én könyv és papír restaurátor vagyok, ismerem ezt a technikát, és felmerült ez az ötlet, hogy így készítsük el a barlangot. Ez igazából egy nagyon egyszerű készítési mód, és olcsó, papírhoz mindig hozzá lehet jutni, és nagyon szépen ki lehet alakítani a barlang struktúráját, alakját kívánság szerint” – nyilatkozta Lehmann Ágnes, könyv és papír restaurátor.

A denevéreket bemutató kiállítás egy interaktív tárlat lesz, ahol főként a gyerekeknek kedveskednek különlegességekkel. A barlang mellett a látogatók megismerhetik a városokban élő bőregerek életét is, hiszen a múzeum munkatársai egy padlásteret is berendeznek majd. A tárlat fontos célja a szórakoztatás, és természetesen az ismeretterjesztés.

Németh Péter, igazgatóhelyettes, múzeumigazgató: „Ez az időszaki kiállítás két blokkból épülne fel. Lenne egy természettudományos része, amely a denevérek életét mutatná be, a másik blokk pedig, hogy hogyan jelenik meg a denevér a népi hiedelemvilágban. Erre szeretnénk rávilágítani, a hiedelmeket eloszlatni, és megszerettetni a denevért a nagyközönséggel.”

A hatalmas barlanghoz nagyon sok papírra van szükség, ezért a múzeum munkatársai szívesen fogadnak WC papír gurigákat és tojástartókat is. A denevéreket bemutató tárlat márciusban nyitja meg kapuit a Balatoni Múzeumban.