Újra lesz Gazdanap Siófok-Kilitiben (siofok.hu)

Újra lesz Gazdanap Kilitiben – jelentette be Kersák György, a Siófok-térségi Gazdakör elnöke, az agrárkamara somogyi alelnöke az évindító siófoki gazdafórumon. Tavaly elmaradt, de idén civil összefogással újra megszervezik a több évtizedes múltra visszatekintő programot – olvasható a város honlapján.

Még tartott az első világégés, amikor 1917-ben a Siófok-környéki földművesek már gazdanapot szerveztek. Tizenöt éve a 20. század eleji rendezvények helyszínétől kőhajításnyira, a kiliti Kersák lovastanyán elevenítették föl a hagyományt, s idén már a tizennegyediket tartják. Egy év, a tavalyi kimaradt, ám ahogyan azt Kersák György elmondta, nagyon sokan hiányolták, de egyébként se gondolták úgy, hogy végleg abbahagyják.

„Azt szeretnénk, ha idén civil összefogással valósulna meg, minél több civil szervezet kivenné a részét a szervezésből – tette hozzá Kersák György. – A megyei Magosz-szervezetet és a somogyi gazdaköröket is a támogatónk között tudhatjuk, számítunk a város önkormányzatának támogatására is, már csak azért is, mert országos hírű rendezvénnyé nőtte ki magát. A programot idén augusztus 15-én traktorkiállítással bővítenénk és elképzelhető, hogy most először a szintén hagyományossá lett kettesfogathajtó versenynek is mi adunk ekkor helyet.”