Újra és újra visszahív a különös történetű Fekete-kastély [VIDEÓVAL] (onlinebalaton.hu)

Sok éve már, egy kirándulás során bukkantunk rá a Fekete-kastélyra a Balatonnál. Akkor még nem ismertük ugyan a történetét, de amikor keresztülvergődtünk a bozótoson, amelynek közepén megbújik az épület és felmentünk az omladozó lépcsőkön, csodálatunkba nem kevés borzongás is vegyült  – írja az onlinebalaton.hu.

Korábban is gyakran autóztunk Balatonederics felé a 71-es úton, de csupán egy véletlen folytán figyeltünk fel a leromlott állapotában is gyönyörű épületre, úgy 15 évvel ezelőtt. Alaposan körbejárva megcsodáltuk, szemügyre vettük minden zugát, bár nem terveztük, hogy később majd írunk is róla. Aztán minden furcsa érzésünk ellenére annyira belopta magát a szívünkbe a különös épület, hogy újra visszatértünk, akkor már kutatva a története után is. Megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a valaha 12 szobás, hatalmas birtokkal körülvett kastély falai között mennyi véres tragédia történt.

A Wikipédia így ír a Fekete-kastélyról:

 “A kastélyt Nedeczky Jenő vette meg pénzügyi nehézségekkel küszködő bátyjától, Nedeczky Istvántól. Istvánt 1864-ben fegyveres felkelés előkészítésének vádjával letartóztattak, és halálra ítéltek. Deák Ferenc közbenjárására (unokaöccse volt Deáknak) azonban az ítéletet 20 évi várfogságra mérsékelték, végül az 1867-es kiegyezéskor amnesztiával szabadult.

Az első gyilkosság 1912 nyarán történt, amikor is egy edericsi gulyás féltékenységből megölte kedvesét, a kastély szakácsnőjét. A második haláleset öngyilkosság volt: Nedeczky Jenő 1914 tavaszán 74. születésnapján önkezével vetett véget az életének.

A kastély ezt követően többször gazdát cserélt. 1928-ban Vág Jenő pesti ügyvéd és felesége költözött ide. Amikor az ügyvéd rajtakapta nejét egy másik férfival, öngyilkos lett. Az özvegy új vőlegénye egy kútfúró, szintén öngyilkos lett, amikor megtudta, hogy a nő szíve már másé. A fekete özvegy következő kalandja Kaály Nagy Adorján, aki alföldi földbirtokosnak és tengerésztisztnek adta ki magát, már ismert volt a rendőrség előtt. Tizenháromszoros bigámia vádjával körözték. Miután az özvegy vagyonának nagy részét elköltötte, kereket oldott.

Az özvegy a kastélyt egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak adta el, aki a II. világháborúban román feleségével élt itt. Kettős hírszerző volt, látszólag a németeknek dolgozott, de valójában a szovjetek és angolok hírszerzője volt. Erről valószínűleg tudomást szereztek a németek, mivel a front átvonulása előtti napokban, 1945 februárjában öngyilkos lett.”

Máig nem tudni pontosan, hogy a „fekete” jelzőt az eredetileg állítólag feketére festett tető, illetve nyílászárók, vagy a lakók tragikus sorsa miatt kapta a kastély. Az viszont biztos, hogy az épületet egyre többen keresik fel, hogy személyesen is meggyőződjenek arról, valóban van-e bármilyen furcsa kisugárzása a helynek.

Amikor mi kameránkkal legutóbb ott jártunk, már erősen leromlott állapotban volt a valaha szebb napokat látott kastély – olvasható az onlinebalaton.hu-n.