Újjászületik a keszthelyi Festetics-kastély Tükörterme (zaol.hu)

Új, de az évszázadokkal ezelőttihez hasonló funkciót kap a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Tükörterme. A restaurátorok több hónapon át dolgoznak az egykori nemesi étkező felújításán, ezekben a napokban is folyik a munka -a zaol.hu írása szerint.

Koncerteknek, esküvőknek adott otthont az elmúlt évtizedekben mindeddig a Helikon Kastélymúzeum Tükörterme. Ez a helyiség a kastély egyik legrégebbi része.

– A kastély megépítése Festetics Kristóf nevéhez fűződik. Az építkezés első periódusa 1745 és 1750 között volt. Ez akkor még egy nagyon kicsi barokk kastély volt, szinte egy udvarház, de az emeleten a középső terem ebben az időben már ugyanaz volt, mint a mostani Tükörterem. A korabeli leltárakból tudjuk, hogy díszebédlőként funkcionált. A Festetics család végig ebédlőként használta – idézte fel Kardos Laura, a kastélymúzeum közgyűjteményi vezetője.

Az idők folyamán történtek változások a kastélyban. Jelentősen Festetics II. Tasziló bővíttette és újíttatta fel a nemesi épületet.

– Akkor készültek el a neorokokó stukkódíszek, amelyek most is megvannak. 1887-ben ért véget a felújítás, akkortól nézett ki a terem úgy, mint most, azzal a különbséggel, hogy a stukkók nem voltak aranyozva. Ugyanolyan fehér volt ez a terem, mint most a nagy és a kis bálterem – folytatta az egykori ebédlő bemutatását Kardos Laura.

Az 1960-as évek végén kezdődött meg az épület teljes rekonstrukciója, majd 1976-ban nyílt meg a főúri családot bemutató kiállítás. Valószínűleg abban az időben kapott arany díszítést a terem. Most az országos kastélyprogram támogatásával újul meg több helyiség, köztük a keszthelyi kastély Tükörterme, valamint az oda vezető folyosó is.

Részletek és teljes cikk a zaol.hu-n.