Újfajta képzés a vendéglátóipari oktatók számára (Keszthelyi TV)

Új idegenforgalmi képzést dolgoz ki a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. Elsősorban a vendéglátóipari oktatók számára kívánnak alkossanak átfogó képzési programot alkotni. A folyamatosan fejleszthető oktatási anyag kidolgozásnak első lépése volt az a workshop, amelyet pénteken rendeztek Vonyarcvashegyen.

A nemzetközi projektben a lengyel és angol képzési intézmények mellett a Balaton menti kamarák és szakképző intézmények is partnerek.

A Balaton Fejlesztési Tanács célja, hogy a vendéglátóiparban dolgozó és az oda készülő szakemberek képzettsége minél magasabb szintű legyen. A szándék az, hogy olyan képzéseket kapjanak a lennedő szakácsok, pincérek és más vendéglátósok, amivel európai szinten tudnak teljesíteni. Ezért most átfogó képzési rendszert dolgoz ki a BFT munkaszervezete.

„Ennek a képzésnek rugalmasnak kell lennie és mindig az adott trendekhez kell igazodnia. Sok esetben a legnagyobb probléma a képzési rendszereinkkel az, hogy megkövült tananyagokat követünk és ezek a tananyagok nem mindig igazodnak a rendkívül felgyorsult turisztikai trendekhez. Ez a képzés alapjába véve a trénerek trénere és ezeknek az embereknek, akik a képzőket fogják tovább képezni, napi szinten kell, hogy változzon a hozzáállásuk a mindenféle turisztikai trendekhez, illetve az igényekhez” – mondta el Hegedűs István, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. csoportvezetője.

A képzési rendszer kialakításának első lépése volt a vonyarcvashegyi program. Itt találkoztak először olyan szinten a partnerek, hogy össze tudják hangolni munkájukat és megalapozzák a képzési anyagokat. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Oktatási bizottságának elnöke szerint a minőség a kulcsa az ágazat sikerének. Meszes István üdvözölte a kezdeményezést: „Én azt gondolom, hogy a vendéglátós szakmák tekintetében különösen a szakács szakma, de a pincér, cukrász szakma, de a szállodás képzések tekintetében mindenképpen egy újragondolásra van szükség, hiszen a kornak a változása, a vendégeknek az elvárásai, illetve a minőségbiztosítás tekintetében ez elengedhetetlen.”

A tó mentén működő képzési intézmények mellett a Kereskedelmi és Iparkamara balatoni szervezetei is partnerek a munkában. A sikeres képzési anyaghoz lengyel és angol képzési intézmények is segítséget nyújtanak a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft-nek. A tervek szerint két év szükséges a képzési anyag elkészítéséhez.