Újévi geotúra a Koloska-völgyben

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által szervezett újévi geotúra Balatonfüred környékének leglátványosabb „félholdjára” invitálja a szabadtéri programok kedvelőit. Bár az útvonal sokak számára ismert, ez alkalommal kicsit másképp járják végig a Koloska-völgyet, Jókai-kilátót és a látogatóközponttal kiegészült Lóczy-barlangot.

A további természeti és kultúrtörténeti értékeket is felsorakoztató ösvényen sok érdekes információt hallhatunk és interaktív elemekkel gazdagítva szikráztatással, tapintással, modellezéssel – a kisebbeknek geomesével mutatják be a felszínen és a felszín alatt ezt a rendkívül változatos területet – olvasható a Nemzeti Park honlapján megjelent ajánlóban.

A geotúra bevezető szakasza alkalmat ad arra, hogy felidézzük az egykor külön településként létező Arács történelmi múltját és megemlékezünk híres szülötteiről a temető sírköveinek, országos védettséget élvező gyönyörű műemlék épületeinek segítségével.
Elhagyva a települést kellemes, pihentető ösvényen a Sándor-hegy mellett kanyargó ösvényen érkezünk meg a festői szépségű Koloska-völgybe, ahol egy teljesen új világba csöppenünk. Csillapíthatatlan kíváncsiságunk itt sem hagyhat cserben minket: választ kaphatunk arra, hogy miért szélesedik ki medenceszerűen, majd szűkül meredek szurdokká a völgy, amelyben haladunk, mért emlékeztetnek a közeli hegyek egy olyan szobára, ahol „össze – vissza tologatták” a bútorokat, és még egy sor más kérdésre.

A tisztást elérve a karsztvizekkel kötünk ismeretséget a forrásnál. Rövid pihenő után a völgyet őrző Koloska-sziklaóriásoktól kérünk bebocsájtást. Egy néhány perces szerpentinen nem mindennapi sziklaorrok mellett elhaladva érünk fel a tetőszintre, ahol újra egy másik világba csöppenünk: a fehér köves „ördögszántás” karsztbokor erdejébe, amely különleges állat- és növényvilággal lepi meg az odalátogatót.
A Tamás-hegy 315 m-es tetejéről emelkedő Jókai-kilátóból nyíló igéző panoráma feledteti velünk az oda vezető emelkedőt. Ezután egy kis ereszkedés következik, közben megpihenhetünk egy griffmadár-fészket idéző rejtélyes kőkoszorúban, ahol szikrákat csalunk ki a hatalmas tűzkövekből.

Lóczy-barlang gigantikus ferde mennyezetén üldögélve a 220 millió éves Füredi Mészkő tűzkőgumókkal mintázott vastagpados megjelenését csodálhatjuk meg, amihez háttérképül a Balaton szolgál. Ez után bebocsátást nyerünk a Lóczy-barlangba és megcsodálhatjuk a föld alatti világ rejtett titkait.

Az út során meg is másszuk, megtapintjuk, „megcsepegtetjük”, és madártávlatból is megnézzük ennek a csodálatos letűnt világnak kézzelfogható emlékeit, a legkisebbeknek pedig geomesével kedveskednek, ami egy ősöreg szikla és egy kis gyík barátságáról szól.