Újabb vitát indít a vízimentők vezetője

 

Felkorbácsolta a kedélyeket a minap a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke,  amikor a közösségi médiában adott hangot aggodalmának a vízi balesetek kiemelkedően magas száma okán. Most megszületett a folytatás, melyben Bagyó Sándor a vitát próbálja a megoldás irányába tovább vinni annak érdekében, hogy a negatív folyamat álljon meg és a tendencia forduljon pozitív irányba!

Idén már 13 halálos áldozata van a Balatonnak és a nyárnak még nincs vége.  Noha a szakemberek számtalan alkalommal foglalkoztak és foglalkoznak a megelőzéssel, ám erőfeszítéseink ellenére újra és újra bekövetkezik egy-egy tragédia. A vízimentők elnöke ma újabb posztban osztotta meg gondolatait és arra kéri olvasóit, hogy egy közös vita keretében segítsenek megoldást találni a problémára.

Bagyó Sándor további gondolatait változtatás nélkül közreadjuk:

„Kérdés, kell-e szigorítani vagy sem?

Tudom, hogy felkorbácsoltam a kedélyeket, sokat beszélnek a vízibalesetekről. Vannak akik biztatnak, vannak akik szidnak (talán ők vannak kevesebben).

Mi a megoldás?

A nagyobb szigorítás vagy épp ellenkezőleg a kevesebb szabályozás?

Mit hozhat a szigorítás?

Véleményem szerint pillanatnyi eredményeken kívül semmi jót. Ezen a szinten a szigorítás nem megoldás. Ez a magánvéleményemen túlmutat, ezt gondolom szakemberként is.

Miért gondolom, hogy a mostani szabályozás elegendő?

Hosszú évek alatt kialakult és létrejött egy szabályrendszer. Helyenként lehet, hogy felülvizsgálatra szorul, de összességében mégis megfelelőnek tartom.

Amennyiben csak tiltok, úgy az egyén soha nem fog tapasztalni, nem tud kialakulni a természetes védekezőképessége. Már gyermekkorban a lehető legtöbb veszéllyel szembesíteni kell a gyermekeket. Ezért van mellettük a szülő (gondviselő)! A túlzásba vitt számítógépezés helyett, aktív szülő-gyermek kapcsolatra lenne szükség!
A négy alapelem (föld, víz, levegő, tűz) jótékony hatásai mellett veszélyeinek ismerete már gyermekkorban elengedhetetlen. Ennek megismertetésében is a szülő lehet a legnagyobb segítség gyermeke számára! Fontos a felelős nevelés!

Jómagam 4 gyermeket nevelek és mindegyiküknek a lehető legkorábban megmutattam a veszélyeket. Sokszor kerültem kellemetlen helyzetbe, mert rám ripakodtak a szomszédok vagy az idegenek amikor kötélbiztosítás mellett a szinte még beszélni nem tudó fiaimat engedtem, hogy felmásszanak a fák tetejére. Vagy amikor még nem tudtak jól úszni, de a megfelelő mentőmellénnyel a felügyeletem alatt vízbe dobtam őket azért, hogy megtanulják mire számíthatnak mentőmellényben. Nyilván az első lépéseket nem drasztikusan kell megtenni, épp ellenkezőleg, odafigyeléssel és játékosan, hogy ez természetessé váljon számukra. Mondanom sem kell, élvezték minden pillanatát és megtanulták a lényeget. Más példa: a legkisebbik örömmel veszi fel a tolómotorozáshoz a sisakját, mert az első alkalommal azt mondtam neki, hogy ez épp olyan sisak, mint „SAM a tűzoltó”-é és látod kisfiam te is kaptál egyet. Sisak nélkül egy métert sem megy, mert büszke rá és közben már elesett párszor, de megtapasztalta, hogy védettséget nyújt számára az eszköz.

A XXI. századra számos védőeszközt fejlesztett ki az emberiség, vajon miért nem használjuk ezeket?
Miért érezzük cikinek?

Jótanács: nem elég megvenni és csak néha használni. Sokkal inkább ismerjük meg, tapasztaljuk meg, mire szolgál és napi szinten használjuk azokat.

Vitát fogok ismét generálni: meddig lehet engedni a kockulást (tv és számitógép előtt a felnövekvő generáció)!?
Ne csodálkozzunk azon, ha gyermekeink nem fognak kellően védekezni, magyarán nem tudnak vigyázni magukra, ha nem adjuk meg nekik a tapasztalást, nem visszük ki őket a levegőre, vízre és nem tanítjuk meg őket a veszélyek helyes kezelésére.

Vitatkozzunk erről, minden fórumon egyeztessünk és változtassunk amennyiben szükséges.

Az egyesület honlapján fellelhetőek az alapvető fürdési tanácsok (szabályok) http://www.vizimentok.hu/…/szo…/info/furdozesi-tanacsok/117/