Tihany: 200 milliós hiány, parkolási gondok, növekvő forgalom, kifogásolt építkezés (Tihanyi Viasszhang)

Augusztus 1-től fizetni kell három új utcában a parkolásért, a megváltozott horgászati szabályok hatása már érződik a partszakaszon, a koronavírus járvány és következményei viszont erősen megtépázták a költségvetést, mintegy 200 millió forint hiánnyal kell számolni – értékelt a legutóbbi közmeghallgatáson Tósoki Imre polgármester. Továbbra is több sebből vérzik a településen a parkolás, gondot okoz az egyre növekvő forgalom és az ezzel járó szemét – derült ki a fórumon, ahol a nagy port kavart tihanyi természetkárosítás is szóba került a Tihanyi Visszhang beszámolója szerint.

Ettől az évtől kezdve évente két közmeghallgatást tartanak Tihanyban, ezért rendeztek fórumot július közepén. Szinte teljesen tele volt a hivatal tanácsterme, ahol először Tósoki Imre polgármester adott rövid tájékoztatót. Mint hangsúlyozta, sikeresek voltak a járvány elleni intézkedések, de a pandémia következményei miatt így is mintegy 200 millió forint bevételtől esett el a település.

 

Club Tihany a tavalyi vendégéjszakaszám negyedét produkálja

– A nagyobb szállásadók, mint például a Club Tihany csak a tavalyi vendégéjszaka szám negyedét tudja teljesíteni, ami nekünk, önkormányzatnak is jelentős bevétel kiesést jelent. Bízunk abban, hogy a parkolási díjak bevételéből enyhíteni tudjuk a hiányt, ezért is módosítottuk a rendeletet. Az országos elvonások miatt a jövő évi költségvetés 100 millió forint hiánnyal indul, bízunk benne, hogy előbb-utóbb az önkormányzatok is kapnak egy jelentősebb mentőcsomagot – fogalmazott Tósoki Imre. A település vezetője hozzátette: augusztus 1-től végre elkezdődhet az új területeken is a fizető parkolás, mint mondta: aki nem tudja kifizetni a napi 1500 forintos parkolási díjat, az nem Tihany vendége.

 

A szigorító rendelet hatására kevesebb a horgász

A polgármester külön kitért a horgászati feltételek szigorítását tartalmazó rendeletre, amely egyebek mellett tiltja a járdákról illetve a szezonban a strandokon való pecázást, véleménye szerint a rendelet hatására máris kevesebb lett a horgász a partszakaszon.

A fórumon megjelentek számos észrevételt fogalmaztak meg. A legtöbben ismételten a parkolási gondokat sorolták, Győri Katalin szerint az Óvárban kaotikus a helyzet, ezért meg kellene tiltani az autóknak a behajtást, Tóth László azt hiányolta, hogy a nyaralótulajdonosok nem kapnak kedvezményt a parkoláshoz, Császári Attila pedig azt firtatta, van-e a település vezetőinek valamilyen hosszútávú koncepciója a
parkolási gondok megoldására.

 

Építkezésekre érkező kamionok, munkagépek tönkre teszik az utcákat

Többen említették, hogy az építkezésekre érkező kamionok, munkagépek tönkre teszik az utcákat, sok esetben nem veszik figyelembe a behajtani tilos táblákat, illetve balesetveszélyesen közlekednek. Kérték, a rendőrség lépjen fel határozottabban ezekben az esetekben, illetve több konkrét javaslat is érkezett, mely utcákba kellene újabb sebességkorlátozó és más tiltó táblákat kitenni.

Többen szóvá tették, hogy a turisták által látogatott helyeken egyre nagyobb gondot okoz az eldobált szemét, kérték legyen
több szemétgyűjtő kihelyezve a közterületekre. Felvetődött, hogy a Somosi strand és komp kikötő közötti partszakaszon, a járda
mellett húzódó zöld sávba helyezzen ki oszlopokat az önkormányzat, ezzel meggátolva, hogy a horgászok ott parkolják le autóikat
ezt a polgármester azonban határozottan elvetette, mint mondta, más eszközökkel kell rábírni a horgászokat a szabályos
parkolásra.

 

Van már stratégia a parkolási gondok megoldására

– Van stratégiánk a parkolási gondok megoldására, a 71-es főút melletti murvás parkoló szomszédságában illetve a Club Tihannyal
szemközti területen új parkolókat létesítünk majd. Gondolkodunk azon is, hogy a kompról érkező forgalmat miként tudnánk csökkenteni illetve úgy terelni, hogy az ne terhelje a falut, vannak erre is elképzeléseink – fogalmazott Tósoki Imre. A felvetésekre reagálva a polgármester azt mondta, jövőre tervezik, hogy az üdülőtulajdonosok is kapjanak parkolási kedvezményt.

A Belső-tó partján telepítenek egy nyilvános vécét és megnézik, hol kell még több szemetestárolót kihelyezni. Ígéretet tett arra, hogy valamennyi konkrét javaslatot megvizsgálnak majd.

 

Mi a helyzet a tihanyi természetpusztítás miatti feljelentéssel?

Feljelentést tett az LMP ismeretlen tettes ellen a tihanyi természetpusztítás miatt. Álláspontjuk szerint egyre több a természetkárosító beruházás és építkezés a Balaton környéki zöldterületeken, a szabálytalanságoknak pedig kedvez a 2017-ben életbe lépett építési törvény.

A feljelentés apropóját egy közel egyhektáros terület adta a tihanyi Óvárban, amelyet annak ellenére, hogy tájvédelmi körzetben áll, a tulajdonosa letarolt és egy majdnem 400 négyzetméteres, lakófunkcióval is rendelkező mezőgazdasági épületet építtet rá. Ugyanakkor az önkormányzatok hosszú évek óta nem rendelkeznek építésügyi hatósági jogkörrel, csupán a településképi szabályozás tartozik hatáskörükbe, ami egy elég gyenge jogosítvány, hiszen sem építési engedély kiadása, sem ellenőrzési jogkör nem társul hozzá.

– Nem szerencsés, hogy politikai felhangok kísérik ezáltal Tihanyt. Magam is úgy gondolom, hogy fontos a zöldterületek védelme, a természeti és építészeti értékeink megőrzése. A járási hatóság ellenőrizte a kérdéses építkezést, eddig nincs tudomásunk szabályszegésről.
Az Óvárban 3 százalékos a beépíthetőség, ezt egyelőre nem lépték túl. Mindenesetre az építkezést figyelemmel kísérjük, elképzelhető
az is, hogy a hivatal jogilag megvizsgálja, milyen lehetőségek vannak a szabályozási terv módosítására, hiszen elkötelezettek vagyunk Tihany értékeinek, így zöldterületeinek megőrzésében – válaszolta a Tihanyi Visszhang kérdésére Tósoki Imre polgármester.