Újabb utak újulnak meg Zalában (TV Keszthely)

Mintegy 270 millió forintból újul meg 2,2 kilométeren a Zalaapátit Zalabérrel összekötő útszakasz. A Magyar Közút uniós forrás segítségével rekonstruálja a Zalacsány és Kehidakustány között húzódó útpályát. A felújítás során buszöblöket is kialakítanak, illetve teljesen új alap- és aszfaltréteget kap az út. Gyenesdiáson is hamarosan javítanak egy átkelési szakaszt, valamint Keszthely is kap a rekonstrukcióból. 

Már javában zajlanak a munkálatok a Zalaapátit Zalabérrel összekötő útszakaszon – adja hírül a TV Keszthely.  A kivitelezők Zalacsány határában kezdték meg a munkálatokat, ugyanis az útnak ezen szakasza van a legrosszabb állapotban. A felújítás első periódusában mintegy 2,2 kilométer újul meg, a szakemberek nem csak a burkolatot, hanem a teljes útpályát rekonstruálják egy speciális eljárással.

Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei vezetője elmondta: ez a szakasz úgy fog megújulni, hogy a meglévő pályaszerkezetet egy úgynevezett remix eljárással újra feldolgozzák. Új kötőanyag kerül hozzáadásra, illetve kőréteg. Ezáltal készül lényegében egy teljesen új alaprétege az útnak, majd azt követően két réteg aszfaltburkolattal fogják megerősíteni.

Mórocz József kitért arra is, hogy Gyenesdiáson az átkelési szakasz egy részét is megújítják. Ivóvízvezeték kiváltási munkálatok illetve korszerűsítési munkálatok kezdődnek és amint azzal végeztek, akkor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai megkezdik az útfelújítási munkálatokat. Várható még, hogy megújul a Csapás út egy szakasza Keszthelyen, arra éppen most hagytak jóvá egy kormányhatározatot a többletforrásokra. – tájékoztatott Mórocz József.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője elmondta, ez a felújítás kiemelten fontos a térség gazdasági és turisztikai fejlődésének elősegítésében. Kiemelte: az útszakasz Zalacsányt összeköti Kehidával, ami egy turisztikai térség. Másrészt pedig Zalaszentgrót felé így egy korszerű út vezet, ami azért fontos, mert Zalaszentgrót járásszékhely, térségközpont és mindenképpen fontos, hogy korszerű úthálózattal legyen bekötve az egyébként Zala megyének ebben a részében nagyon szépen fejlődő úthálózatba.

A beruházások megvalósulását követően nő a forgalombiztonság, nagymértékben javul az út szolgáltatási színvonala és az utazási idő is rövidül. Az elmúlt évben országosan mintegy 526 kilométernyi mellékutat újítottak fel, ebből Zala megyében 12 kilométert. A jövőben is várható több pályaszakasz rekonstrukciója – közli riportjában a TV Keszthely.hu.